Karmelizowane marchewki
Czasami jest tak, że z najbardziej niepozornych składników powstają najbardziej kreatywne potrawy. Przykładem jest nasz przepis na karmelizowane marchewki. Czyli danie, w którym dostępne przez cały rok, tanie warzywo korzeniowe ma szansę pokazać cały swój potencjał. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu marchewek, które cudownie smakują podsmażone na oliwie, w towarzystwie przypraw…i miodu. Całość dopełnia pasta na bazie wyrazistego sera feta i skyru. Taka przekąska perfekcyjnie sprawdzi się na imprezie, wieczorze filmowym albo pikniku w plenerze. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu skyr
75 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
Marchewki: |
|
4
|
sztuki marchwi
320 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka papryki
3 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski wrzucamy ser typu feta, jogurt skyr i pieprz. Blendujemy na gładką masę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy obrane i przekrojone na pół marchewki.
Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Podsmażamy co chwilę mieszając.
Dodajemy miód i dalej podsmażamy, aż marchewki będą miękkie i złociste.