Kapusta pieczona z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Lubisz gołąbki? Nasz przepis – kapusta pieczona z mięsem mielonym w sosie pomidorowym – zachwyci fanów połączenia mięsa, kapusty i sosu pomidorowego. To proste danie sprawdzi się idealnie w okresie jesienno-zimowym. Zwłaszcza że kapusta stanowi skarbnicę witaminy C i przeciwzapalnego sulforafanu. Podana z aromatycznymi przyprawami, mięsem z indyka i kwaskowatą passatą pomidorową będzie świetnym pomysłem na obiad. Koniecznie wypróbuj. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
kapusty
|
1
|
opakowanie passaty pomidorowej
700 g
|
10
|
łyżeczek oleju
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka papryki ostrej
3 g
|
300 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, kroimy na plastry.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni, góra-dół.
Podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Przekładamy do formy do pieczenia.
Na tej samej patelni podsmażamy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem, paprykę i oregano. Dodajemy passatę i dusimy przez chwilę.
Mięso z sosem przekładamy do formy do pieczenia.
Pieczemy około godziny, aż kapusta będzie miękka.