Kanapki z pastą z fasoli i słonecznika
Ser i wędlina do kanapek już Ci się znudziły? Postaw na pasty kanapkowe! A konkretnie: na kanapki z pastą z fasoli i słonecznika. Ten prosty przepis to prawdziwa bomba składników odżywczych – między innymi żelaza, magnezu, czy cynku. To także pełnia smaku kremowej pasty na bazie białej fasoli połączonej ze świeżym pieczywem, kwaskowatymi pomidorkami i chrupiącymi kiełkami słonecznika. Wypróbuj, by dobrze zacząć dzień. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
0,5
|
łyżki kiełków słonecznika
8 g
|
Pasta z fasoli: |
|
120 g
|
fasoli białej konserwowej
|
20 g
|
nasion słonecznika
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika do zarumienienia.
Fasolę odcedzamy i płuczemy. Czosnek drobno siekamy.
W kielichu blendera umieszczamy składniki pasty z fasoli i blendujemy całość do czasu, aż wszystkie składniki się rozdrobnią i dokładnie połączą. Jeśli konsystencja pasty jest zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać wody podczas blendowania, by uzyskać preferowaną konsystencję.
Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki.
Pieczywo smarujemy przygotowaną pastą i podajemy z warzywami. Na koniec posypujemy kiełkami gotowe kanapki.