Kanapki z pastą z fasoli i słonecznika

Kanapki z pastą z fasoli i słonecznika

Ser i wędlina do kanapek już Ci się znudziły? Postaw na pasty kanapkowe! A konkretnie: na kanapki z pastą z fasoli i słonecznika. Ten prosty przepis to prawdziwa bomba składników odżywczych – między innymi żelaza, magnezu, czy cynku. To także pełnia smaku kremowej pasty na bazie białej fasoli połączonej ze świeżym pieczywem, kwaskowatymi pomidorkami i chrupiącymi kiełkami słonecznika. Wypróbuj, by dobrze zacząć dzień. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kanapki z pastą z fasoli i słonecznika
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

497 kcal Kalorie
20 g Białko
21 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
886 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g
5
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
0,5
łyżki kiełków słonecznika
8 g

Pasta z fasoli:

120 g
 fasoli białej konserwowej
20 g
 nasion słonecznika
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

497 kcal Kalorie
20 g Białko
21 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
886 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika do zarumienienia.

2

Fasolę odcedzamy i płuczemy. Czosnek drobno siekamy.

3

W kielichu blendera umieszczamy składniki pasty z fasoli i blendujemy całość do czasu, aż wszystkie składniki się rozdrobnią i dokładnie połączą. Jeśli konsystencja pasty jest zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać wody podczas blendowania, by uzyskać preferowaną konsystencję.

4

Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki.

5

Pieczywo smarujemy przygotowaną pastą i podajemy z warzywami. Na koniec posypujemy kiełkami gotowe kanapki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.