
Kanapki z pastą z awokado i mozzarellą
Orzeźwiające, sycące i pełne witamin – kanapki z pastą z awokado i mozzarellą to przepis na idealne śniadanie lub pyszną kolację. Do ich przygotowania potrzebnych Ci będzie jedynie 8 składników, w tym awokado, mozzarella, rukola i pomidor. Efekt? Kanapki bogate w witaminę E, foliany, likopen oraz wapń. Smacznego!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
0,5
|
sztuki mozzarelli
60 g
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
25 g
|
rukoli
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy widelcem na gładką pastę. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Pomidora kroimy na mniejsze kawałki. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki.
Kromki chleba smarujemy pastą z awokado. Na wierzchu układamy rukolę, plasterki mozzarelli i pomidora. Opcjonalnie posypujemy jeszcze solą i pieprzem według własnego uznania.