Kanapki z pastą pomidorową z kurczaka
Szukasz pomysłu na urozmaicenie klasycznego pieczywa z szynką i pomidorem? Nasze kanapki z pastą pomidorową z kurczaka sprawdzą się idealnie! Ten niezwykle prosty przepis pozwoli Ci spróbować znanych smaków w zupełnie innej, pełnej charakteru odsłonie. Koniecznie wypróbuj, a przekonasz się, że kanapki wcale nie muszą być nudne!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
sztuki pomidorów
320 g
|
3
|
sztuki szuszonych pomidorów
60 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
garść świeżej bazyli
3 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
1
|
sztuka papryki chilli
20 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
4
|
sztuki bułek grahamek
280 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Siekamy cebulę, czosnek i paprykę chilli.
Kroimy pomidory świeże i suszone.
Paprykę kroimy w plastry i podpiekamy na suchej patelni od strony skórki.
Mięso z kurczaka gotujemy na parze – 20 minut. Jak mięso przestygnie, kroimy je.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy po kolei: cebulę, paprykę chilli i czosnek. Dodajemy pokrojone pomidory, zarówno świeże jak i suszone, koncentrat pomidorowy, bazylię i grillowaną paprykę. Całość dusimy na patelni przez 7 minut.
Dodajemy na patelnię pokrojone mięso z kurczaka i sos sojowy. Całość dusimy na patelni przez około 5 minut.
Wszystkie składniki z patelni przekładamy do blendera, blendujemy na gładką pastę i odkładamy do przestygnięcia.
Bułki grahamki kroimy na pół, smarujemy pastą i na wierzch układamy plastry świeżego ogórka. Smacznego!