Kanapka ze stekiem wołowym

Kanapka ze stekiem wołowym

Identyfikujesz się jako rasowy mięsożerca? Nasz przepis – kanapka ze stekiem wołowym – jest właśnie dla Ciebie! Soczysta, smażona wołowina tworzy tu pyszną całość z razowym pieczywem i wyrazistymi warzywami – rukolą oraz ogórkiem kiszonym. Całość dopełnia jeszcze sos na bazie musztardy, miodu i ostrej papryki, który nadaje kanapce pyszne wykończenie. A wartości odżywcze? Ta prosta kanapka zawiera ok. 6 mg żelaza, 34 g białka i moc witamin z grupy B w porcji. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kanapka ze stekiem wołowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

528 kcal Kalorie
34 g Białko
17 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
4972 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
3
kromki chleba żytniego razowego
90 g
125 g
 polędwicy wołowej
30 g
 rukoli
3
sztuki ogórka kiszonego
150 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g

Sos:

1,5
łyżeczki musztardy
15 g
1
łyżeczka miodu
12 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

528 kcal Kalorie
34 g Białko
17 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
4972 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Mięso wyjmujemy z lodówki wcześniej tak ok. 30 minut, aby przed smażeniem osiągnęło temperaturę pokojową. Stek obsypujemy solą i pieprzem z dwóch stron.

2

Na patelni rozgrzewamy olej. Stek smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony, jeśli preferujemy dobrze wysmażony stopień mięsa. Jeśli natomiast preferujemy mniejsze stopnie wysmażenia mięsa, wtedy skracamy czas smażenia o minutę z każdej strony dla każdego następnego stopnia wysmażenia mięsa. Po usmażeniu odkładamy mięso na talerz i pozostawiamy na 5-10 minut.

3

W miseczce mieszamy składniki sosu.

4

Mięso kroimy w paski. Ogórka kroimy w plastry.

5

Na pieczywie układamy rukolę. Następnie kładziemy kawałki mięsa. Całość polewamy przygotowanym sosem i dodajemy plastry ogórka.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.