Kanapka ze stekiem wołowym
Identyfikujesz się jako rasowy mięsożerca? Nasz przepis – kanapka ze stekiem wołowym – jest właśnie dla Ciebie! Soczysta, smażona wołowina tworzy tu pyszną całość z razowym pieczywem i wyrazistymi warzywami – rukolą oraz ogórkiem kiszonym. Całość dopełnia jeszcze sos na bazie musztardy, miodu i ostrej papryki, który nadaje kanapce pyszne wykończenie. A wartości odżywcze? Ta prosta kanapka zawiera ok. 6 mg żelaza, 34 g białka i moc witamin z grupy B w porcji. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
kromki chleba żytniego razowego
90 g
|
125 g
|
polędwicy wołowej
|
30 g
|
rukoli
|
3
|
sztuki ogórka kiszonego
150 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Sos: |
|
1,5
|
łyżeczki musztardy
15 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso wyjmujemy z lodówki wcześniej tak ok. 30 minut, aby przed smażeniem osiągnęło temperaturę pokojową. Stek obsypujemy solą i pieprzem z dwóch stron.
Na patelni rozgrzewamy olej. Stek smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony, jeśli preferujemy dobrze wysmażony stopień mięsa. Jeśli natomiast preferujemy mniejsze stopnie wysmażenia mięsa, wtedy skracamy czas smażenia o minutę z każdej strony dla każdego następnego stopnia wysmażenia mięsa. Po usmażeniu odkładamy mięso na talerz i pozostawiamy na 5-10 minut.
W miseczce mieszamy składniki sosu.
Mięso kroimy w paski. Ogórka kroimy w plastry.
Na pieczywie układamy rukolę. Następnie kładziemy kawałki mięsa. Całość polewamy przygotowanym sosem i dodajemy plastry ogórka.