Kanapka z szarpaną sojowiną

Kanapka z szarpaną sojowiną

Wieprzowina, wołowina, a może… sojowina? Jeśli mięso masz ochotę zamienić na wersję wege, to mamy dla Ciebie rozwiązanie. A jest nim kanapka z szarpaną sojowiną. Czyli chrupiące pieczywo podane z maczanymi w bulionie kotletami sojowymi, świeżymi warzywami, majonezem i ketchupem. Tak przygotowanej kanapce trudno się oprzeć. Bon appetit!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kanapka z szarpaną sojowiną
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

648 kcal Kalorie
32 g Białko
22 g Tłuszcze
81 g Węglowodany
2098 mg Sód
20 g Błonnik

Składniki
16
sztuk kotletów sojowych
96 g
2
szklanki bulionu
500 g
4
łyżeczki przyprawy gyros
20 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
1
łyżka ketchupu
20 g
40 g
 miksu sałat
1
sztuka pomidora
160 g
8
kromek chleba żytniego razowego
240 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

648 kcal Kalorie
32 g Białko
22 g Tłuszcze
81 g Węglowodany
2098 mg Sód
20 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb termoobieg lub góra-dół.

2

Kotlety sojowe namaczamy w gorącym bulionie przez ok. 10 minut.

3

Odsączamy, studzimy i rwiemy na mniejsze kawałki.

4

Kotlety dokładnie obtaczamy w przyprawie i oleju. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Sojowinę można usmażyć na złoty kolor na suchej patelni.

5

Pieczemy przez około 20 minut, aż będą suche i chrupiące. W połowie czasu można je zamieszać.

6

Z majonezu i ketchupu robimy sos.

7

Kromkę chleba smarujemy sosem, nakładamy sałatę, pokrojone warzywa (tyle ile się zmieści, resztę kładziemy obok na talerzu) i upieczoną sojowinę. Możemy przykryć 2 kromką albo zrobić pojedyncze kanapki. Przed składaniem kanapek chleb można podgrzać w tosterze, piekarniku lub na patelni.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.