Kanapka z szarpaną sojowiną
Wieprzowina, wołowina, a może… sojowina? Jeśli mięso masz ochotę zamienić na wersję wege, to mamy dla Ciebie rozwiązanie. A jest nim kanapka z szarpaną sojowiną. Czyli chrupiące pieczywo podane z maczanymi w bulionie kotletami sojowymi, świeżymi warzywami, majonezem i ketchupem. Tak przygotowanej kanapce trudno się oprzeć. Bon appetit!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
16
|
sztuk kotletów sojowych
96 g
|
2
|
szklanki bulionu
500 g
|
4
|
łyżeczki przyprawy gyros
20 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
1
|
łyżka ketchupu
20 g
|
40 g
|
miksu sałat
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
8
|
kromek chleba żytniego razowego
240 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb termoobieg lub góra-dół.
Kotlety sojowe namaczamy w gorącym bulionie przez ok. 10 minut.
Odsączamy, studzimy i rwiemy na mniejsze kawałki.
Kotlety dokładnie obtaczamy w przyprawie i oleju. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Sojowinę można usmażyć na złoty kolor na suchej patelni.
Pieczemy przez około 20 minut, aż będą suche i chrupiące. W połowie czasu można je zamieszać.
Z majonezu i ketchupu robimy sos.
Kromkę chleba smarujemy sosem, nakładamy sałatę, pokrojone warzywa (tyle ile się zmieści, resztę kładziemy obok na talerzu) i upieczoną sojowinę. Możemy przykryć 2 kromką albo zrobić pojedyncze kanapki. Przed składaniem kanapek chleb można podgrzać w tosterze, piekarniku lub na patelni.