
Kanapka z pastą z pieczonego buraka i gotowanego kurczaka

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
kromki chleba pszennego
90 g
|
100 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka buraka surowego
100 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
0,3
|
łyżeczki tymianku suszonego
1 g
|
0,3
|
łyżeczki rozmarynu suszonego
1 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
30 g
|
szpinaku
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (termoobieg 180°C).
Buraka dokładnie myjemy i obieramy ze skóry. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez około 45–60 minut, aż będzie miękki (sprawdzamy miękkość wbijając widelec). Kilka minut przed końcem pieczenia odsłaniamy folię aluminiową, aby burak delikatnie się przypiekł.
Zagotowujemy wodę w garnku do parowania. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem wedle uznania, układamy na wkładce do parowania. Gotujemy na parze na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, aż kurczak będzie w pełni ugotowany i miękki (jasny kolor mięsa po przekrojeniu). Możemy skorzystać również z parowaru i postępować zgodnie z instrukcją sprzętu.
Buraka dzielimy na kawałki i przekładamy do blendera, dodajemy oliwę i blendujemy na gładką pastę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dolewamy stopniowo letnią wodę do uzyskania preferowanej konsystencji. Zblendowanego buraka przekładamy do miski.
Ugotowane mięso drobno rozdrabniamy palcami lub widelcem na małe kawałeczki.
Łączymy mięso z burakiem, próbujemy pastę i jeszcze opcjonalnie doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem według smaku. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą pastę.
Pieczywo pszenne układamy na talerzu. Na każdej kromce rozkładamy szpinak.
Na szpinaku delikatnie rozsmarowujemy przygotowaną pastę kanapkową.