
Kanapka hawajska z szynką i ananasem
Czy są tu fani pizzy hawajskiej? Choć połączenie ananasa i szynki jest dość kontrowersyjne, to zawierająca je pizza od lat jest jedną z najpopularniejszych w naszym kraju. Jeśli i Ty należysz do grona jej zwolenników, to mamy przepis dla Ciebie! Nasza kanapka hawajska z szynką i ananasem to trio składników, bez których nie byłoby pizzy hawajskiej. Znajdziesz tu bowiem słodkiego ananasa, pieczony schab i ser żółty. Do tego listki szpinaku, chrupiące pieczywo pełnoziarniste i gotowe! Możesz cieszyć się smakiem ulubionej pizzy w wersji fit. Smacznego!

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
4
|
plastry wędliny ze schabu pieczonego
60 g
|
2
|
plastry sera gouda
30 g
|
100 g
|
ananasa
|
25 g
|
szpinaku
|
1
|
łyżeczka masła
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pieczywo podpiekamy w opiekaczu przez 2-3 minuty, aż będzie chrupiące i lekko złociste lub podsmażamy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia (około 2-3 minut na stronę).
Na ciepłych, podpieczonych kromkach rozprowadzamy masło, smarując je równomiernie.
Na połowie podanej ilości kromek układamy wędlinę, ser, ananasa oraz szpinak. Składamy kanapki za pomocą pozostałych kromek pieczywa. W przypadku mrożonych owoców najpierw musimy je rozmrozić, a następnie odcisnąć nadmiar wody.