Kanapka drwala z wołowiną
Szukasz domowego sposobu na fast-food? Nasza kanapka drwala z wołowiną jest właśnie dla Ciebie! Soczysta wołowina z chrupiącym boczkiem, okraszona idealną mieszanką przypraw oraz kremowym sosem i zamknięta w delikatnej bułce. Czy to nie brzmi pysznie?
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki bułek burgerowych
100 g
|
1
|
plaster sera żółtego
10 g
|
2
|
plastry boczku
30 g
|
20 g
|
sałaty lodowej
|
ser panierowany: |
|
1
|
sztuka sera mozzarella
120 g
|
1
|
sztuka małego jajka
42 g
|
1
|
łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
15 g
|
1
|
łyżka bułki tartej
10 g
|
mięso: |
|
180 g
|
wołowiny
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
sos: |
|
1
|
łyżeczka majonezu
10 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego gęstego
20 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
sztuka ogórka konserwowego
50 g
|
0,5
|
łyżki ketchupu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Boczek układamy na suchej patelni i smażymy, aż będzie rumiany. Następnie odsączamy na ręczniku papierowym.
Mozzarellę przecinamy na pół, odciskamy nadmiar wody w ręcznik papierowy. Ser obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 6-8 minut w piekarniku z termoobiegiem, rozgrzanym do 200 stopni.
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, formujemy burgery nieco większe niż bułka. Smażymy 6 minut.
Łączymy składniki sosu i dodajemy do nich startego ogórka.
Bułki obsypujemy z wierzchu serem i wkładamy do piekarnika. Podpiekamy do rozpuszczenia sera.
Na dół bułki układamy ser, mięso, boczek i sałatę. Przykrywamy drugą połową bułki posmarowaną sosem.