Jogurt naturalny z domową granolą, czekoladą i wiśniami
Chrupiąca granola, kwaskowate wiśnie, i słodka czekolada. Wszystko to znajdziesz w naszym przepisie na jogurt naturalny z domową granolą, czekoladą i wiśniami. To jednak nie tylko super połączenie smaków — to także mnóstwo wapnia, witamin z grupy B i przeciwutleniaczy. Pysznie i zdrowo — czyli tak, jak lubimy najbardziej!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,4
|
sztuki czekolady
40 g
|
100 g
|
wiśnii
|
0,5
|
opakowania jogurtu
200 g
|
10
|
łyżek płatków owsianych
100 g
|
3
|
łyżeczki syropu klonowego
30 g
|
10 g
|
mieszanki orzechów
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Domową granolę robimy z płatków owsianych, syropu klonowego i posiekanych orzechów. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy w temp 180*C przez około 10-15 minut mieszając co kilka minut. W razie potrzeby wyjmujemy granolę z piekarnika nieco wcześniej, jeśli jest już bardzo zarumieniona. Po upieczeniu studzimy i kruszymy, jak już będzie zimna. Do granoli dodajemy posiekaną czekoladę.
Wiśnie świeże drylujemy, mrożone rozmrażamy i w razie potrzeby drylujemy. Jeśli chcemy, możemy wrzucić je do blendera i zmiksować.
Do miseczki nakładamy jogurt naturalny, domową granolę i wiśnie. Całość mieszamy.
Smacznego!