Jesienna sałatka z pieczonymi warzywami
Za oknem szaro i deszczowo? Nasza jesienna sałatka z pieczonymi warzywami na pewno poprawi Ci humor! Ta pełna witamin i jesiennych kolorów potrawa dostarczy Ci niezapomnianych doznań smakowych — i estetycznych. Spróbuj, a przekonasz się, że jesień może być najpyszniejszą porą roku.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
dyni
|
100 g
|
kaszy gryczanej
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka sera feta
200 g
|
3
|
sztuki buraki
300 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem.
Marchewki kroimy w słupki, ugotowane buraki w grube plasterki, dynię w kostkę. Warzywa kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Olej łączymy z rozmarynem, tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Łączymy z warzywami.
Warzywa pieczemy 25 min, studzimy.
W międzyczasie gotujemy kaszę wg instrukcji na opakowaniu, studzimy.
Na talerzu układamy kaszę, warzywa i ser. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.