Jednogarnkowe pęczotto z mieloną wieprzowiną i burakiem
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
Pęczotto: |
|
|
150 g
|
kaszy jęczmiennej pęczak
|
|
3
|
sztuki ugotowanych buraków
300 g
|
|
2,8
|
szklanki bulionu warzywnego
700 g
|
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
|
0,5
|
łyżki octu balsamicznego
5 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do mięsa: |
|
|
250 g
|
mielonego mięsa wieprzowego
|
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
|
20 g
|
pestek dyni
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ugotowane buraki obieramy. Połowę buraków kroimy w większą kostkę do podania. Drugą połowę buraków blendujemy na gładkie purée.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę
W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę na średniej mocy palnika. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy przez około 5-7 minut, aż stanie się szklista i bardzo miękka. Dodajemy czosnek i smażymy przez kolejną 1 minutę.
Wsypujemy suchą kaszę pęczak do garnka i dokładnie mieszamy z oliwą i zeszkloną cebulą. Smażymy przez około 2 minuty, aż kasza zacznie pachnieć.
Wlewamy do kaszy odrobinę bulionu (około 1/4 całości) i mieszamy. Gotujemy na średniej mocy palnika, ciągle mieszając. Kiedy bulion się wchłonie, dolewamy kolejną porcję. Powtarzamy tę czynność przez około 15 minut. Całość gotujemy bez przykrycia, co pozwala kaszy równomiernie wchłaniać płyn.
Do kaszy dodajemy przygotowane purée z buraków i dokładnie mieszamy, aby kasza nabrała intensywnego, równego koloru. Wlewamy ostatnią porcję bulionu. Całkowity czas gotowania kaszy powinien wynosić około 20-25 minut, aż kasza będzie miękka, ale zachowa lekki opór w środku (al dente).
Pod koniec gotowania pęczotta dodajemy odrobinę octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku. Zdejmujemy z palnika.
Równolegle przygotowujemy mięso: na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę na dużej mocy palnika. Wrzucamy mięso mielone. Smażymy przez około 8-10 minut, rozdrabniając je łopatką, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy i będzie sypkie. Nadmiar tłuszczu ewentualnie odlewamy. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Natkę pietruszki siekamy. Pestki dyni prażymy na rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty, aż się zarumienią.
Pęczotto nakładamy na talerze, układamy na wierzchu kawałki buraka pokrojonego w kostkę i porcję usmażonego mięsa mielonego. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i pestkami.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.