Jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Delikatna w smaku, o pięknym żółtym kolorze, idealna na śniadanie…mowa oczywiście o jajecznicy! Należysz do fanów tej popularnej o poranku potrawy? Nasza jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami czeka na wypróbowanie! Dlaczego warto? Po pierwsze: pomidory i szpinak świetnie komponują się z charakterystycznym smakiem jajek. A po drugie: wzbogacają jajecznicę w foliany, witaminę C, beta-karoten i przeciwutleniający likopen. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
sztuki suszonych pomidorów
10 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
25 g
|
szpinaku
|
2
|
sztuki jajka
112 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Suszone pomidory kroimy w paski, wrzucamy na patelnię razem z oliwą (lub olejem z pomidorów) i szpinakiem.
Smażymy przez 2-3 minuty, dodajemy sól i pieprz i jajka.
Smażymy, aż jajka się zetną. Podajemy z pieczywem.