Jajecznica z pieczywem
Klasyczna jajecznica z pieczywem – czy istnieje coś bardziej idealnego? Jeżeli nie masz ochoty na eksperymenty w kuchni, poniższy przepis jest dla Ciebie! Pozwoli Ci on przygotować danie, którego smak znasz doskonale, w wersji perfekcyjnie nadającej do zastosowania również na diecie.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy oliwę na małej mocy palnika.
Wbijamy jajka bezpośrednio na patelnię. Smażymy bez przykrycia, na małej mocy palnika, delikatnie mieszając silikonową lub drewnianą łopatką, aby żółtka i białka stopniowo się połączyły.
Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania. Kontynuujemy smażenie, cały czas delikatnie mieszając, aż jajka się zetną, ale pozostaną lekko kremowe – trwa to około 3–4 minuty.
Gdy jajecznica osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmujemy patelnię z palnika i przekładamy jajecznicę na talerz.
Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy nim jajecznicę.
Gotową jajecznicę podajemy z pieczywem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.