Jajecznica z pieczarkami, cebulą i pieczywem
Lubisz jajecznicę? Chyba nie ma bardziej klasycznego śniadania niż smażone jajka podane z pieczywem — a my dobrze o tym wiemy. Właśnie dlatego, przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na jajecznicę wzbogacony w pieczarki i warzywa — szpinak, cebulę i rzodkiewkę. Dzięki temu, danie to jest nie tylko pyszne, ale też pełnowartościowe. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
270
kcal
Kalorie
18
g
Białko
14
g
Tłuszcze
20
g
Węglowodany
353
mg
Sód
5
g
Błonnik
Składniki
4
|
sztuki jajek kurzych
224 g
|
5
|
sztuk pieczarek
100 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
25 g
|
szpinaku
|
2
|
sztuki rzodkiewki
30 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
270
kcal
Kalorie
18
g
Białko
14
g
Tłuszcze
20
g
Węglowodany
353
mg
Sód
5
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Cebulę i pieczarki kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
2
Do warzyw wbijamy jajka. Smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż jajka się zetną.
3
Gotową jajecznicę doprawiamy solą i pieprzem.
4
Podajemy z pieczywem, szpinakiem i pokrojonymi rzodkiewkami. Smacznego!