Jajecznica z cukinią
Jajka to jeden z ulubionych śniadaniowych produktów większości z nas. Szukasz ciekawego przepisu na ich przygotowanie? Jesteś w dobrym miejscu! Nasza jajecznica z cukinią łączy w sobie klasykę ze zdrowiem — a wszystko dzięki dodatkowi zielonej cukinii. Warzywo to jest świetnym źródłem folianów, beta-karotenu i witaminy K, a jego smak perfekcyjnie komponuje się z jajkiem. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
357
kcal
Kalorie
19
g
Białko
17
g
Tłuszcze
35
g
Węglowodany
532
mg
Sód
6
g
Błonnik
Składniki
2
|
sztuki jajka
112 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
357
kcal
Kalorie
19
g
Białko
17
g
Tłuszcze
35
g
Węglowodany
532
mg
Sód
6
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Cukinię kroimy w plasterki, plasterki na połówki lub na ćwiartki.
2
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cukinię, aż zmięknie.
3
Zmniejszamy ogień, dodajemy jajka, sól i pieprz.
4
Gotową jajecznicę posypujemy szczypiorkiem, podajemy z pieczywem.