Jagodzianki z ricottą
Lipiec to szczyt sezonu na świeże leśne jagody — a co za tym idzie, także klasyczne jagodowe drożdżówki. W Respo nie wyobrażamy sobie lata bez tego pysznego deseru — a nasz przepis na jagodzianki z ricottą jest na to dowodem. Jesteś na diecie? To nie problem! Nasze jagodzianki zawierają dodatek pełnoziarnistej mąki, a zamiast cukru znajdziesz w nich bezkaloryczny erytrol. Do tego delikatny, włoski serek ricotta — i gotowe. Spróbuj koniecznie, a na nowo zakochasz się w jagodziankach!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
7
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
105 g
|
12
|
łyżek mąki pszennej
144 g
|
0,5
|
szklanki mleka
125 g
|
4 g
|
drożdży suszonych
|
3
|
łyżeczki margaryny
15 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
1
|
łyżka cukru
10 g
|
Ser: |
|
13
|
łyżek ricotty
260 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
Owoce: |
|
200 g
|
jagód
|
1
|
łyżka skrobi ziemniaczanej
10 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
sztuka jajka do posmarowania ciasta
56 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski dodajemy: mąki, mleko, drożdże, jajko i cukier. Mieszamy przy użyciu miksera. Dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy mikserem.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około godzinę.
Ricottę mieszamy z erytrolem i odstawiamy.
Oczyszczone jagody mieszamy z erytrolem, skrobią i odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, formujemy okrągłe, płaskie placuszki. Układamy je na blasze, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10 minut, aby ponownie wyrosły.
W placuszkach robimy wgłębienia, nakładamy ricottę i jagody. Brzegi jagodzianek smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Jagodzianki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół przez 20 minut. Smacznego!