
Jaglanka z marakują
Marakuja to świetne źródło potasu, żelaza, witaminy C, beta-karotenu i fitosteroli. A do tego dobry owocowy wybór zimą, gdy repertuar polskich owoców znacznie się kurczy. Jak wykorzystać marakuję w zdrowej diecie? Postaw na nasz przepis – a jaglanka z marakują zachwyci Cię od pierwszego kęsa! Soczysty, kwaskowaty owoc męczennicy jadalnej łączy się tu kaszą jaglaną, skyrem i orzechami tworząc pożywną całość. Smacznego!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
70 g
|
kaszy jaglanej
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
20 g
|
mieszanki orzechów
|
3
|
sztuki marakui
90 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie wrzątkiem, aby usunąć goryczkę. Następnie gotujemy kaszę na mleku, na małym ogniu, pod częściowym przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolewamy stopniowo gorącą wodę, aby uzyskać jaglankę o preferowanej konsystencji. Jeśli kasza będzie zbyt płynna, zwiększamy moc palnika i gotujemy chwilę bez przykrycia, aby odparować nadmiar płynu.
Jaglankę dosładzamy erytrolem wedle uznania.
Gotową jaglankę pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia, aby była ciepła, ale nie gorąca. Następnie dodajemy jogurt i posiekane orzechy, dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Na wierzch jaglanki kładziemy owoce.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.