Indyk po seczuańsku
Kuchnia syczuańska pochodzi z Chin – a konkretnie z ich zachodniej części. Sama kuchnia jest dość różnorodna, jednak do jej charakterystycznych składników należą m.in. cebula, czosnek, imbir czy pieprz. Jeśli masz więc ochotę na pełen warzyw, lekko ostry i pożywny obiad, nasz indyk po seczuańsku będzie strzałem w dziesiątkę! Potrawa ta pozwoli Ci się na chwilę przenieść do odległych Chin i poczuć związane z tym niezwykłym krajem smaki i zapachy. To także świetne źródło składników odżywczych: m.in. białka, witaminy B12 czy beta-karotenu. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            200 g 
           
         | 
        
           
               ryżu 
             
                       | 
          
| 
           
            300 g 
           
         | 
        
           
               mięsa z piersi indyka
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka pora
             
                          
                140 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łodygi selera naciowego
             
                          
                90 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki marchwi
             
                          
                160 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka cebuli
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              ząbki czosnku
             
                          
                12 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              plaster imbiru
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              łyżeczki sezamu
             
                          
                15 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżki koncentratu pomidorowego
             
                          
                50 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżki sosu sojowego
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              łyżeczki szczypiorku
             
                          
                15 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Imbir, czosnek i cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Warzywa oraz indyka kroimy w cienkie paski. Dodajemy na patelnię, podsmażamy przez 4-6 minut. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.
Dodajemy koncentrat oraz 100-150 ml wody. Dusimy do miękkości.
Podajemy z ryżem. Przed podaniem posypujemy sezamem i szczypiorkiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.