Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Indyk po seczuańsku

Indyk po seczuańsku

Kuchnia syczuańska pochodzi z Chin – a konkretnie z ich zachodniej części. Sama kuchnia jest dość różnorodna, jednak do jej charakterystycznych składników należą m.in. cebula, czosnek, imbir czy pieprz. Jeśli masz więc ochotę na pełen warzyw, lekko ostry i pożywny obiad, nasz indyk po seczuańsku będzie strzałem w dziesiątkę! Potrawa ta pozwoli Ci się na chwilę przenieść do odległych Chin i poczuć związane z tym niezwykłym krajem smaki i zapachy. To także świetne źródło składników odżywczych: m.in. białka, witaminy B12 czy beta-karotenu. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,92/5
(z 37 ocen)
Indyk po seczuańsku
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

694 kcal Kalorie
43 g Białko
12 g Tłuszcze
104 g Węglowodany
735 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
200 g
 ryżu
300 g
 mięsa z piersi indyka
1
sztuka pora
140 g
2
łodygi selera naciowego
90 g
2
sztuki marchwi
160 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
plaster imbiru
5 g
3
łyżeczki sezamu
15 g
2
łyżki koncentratu pomidorowego
50 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
3
łyżeczki szczypiorku
15 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

694 kcal Kalorie
43 g Białko
12 g Tłuszcze
104 g Węglowodany
735 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

Imbir, czosnek i cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie.

3

Warzywa oraz indyka kroimy w cienkie paski. Dodajemy na patelnię, podsmażamy przez 4-6 minut. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.

4

Dodajemy koncentrat oraz 100-150 ml wody. Dusimy do miękkości.

5

Podajemy z ryżem. Przed podaniem posypujemy sezamem i szczypiorkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.