Indyk po seczuańsku
Kuchnia syczuańska pochodzi z Chin – a konkretnie z ich zachodniej części. Sama kuchnia jest dość różnorodna, jednak do jej charakterystycznych składników należą m.in. cebula, czosnek, imbir czy pieprz. Jeśli masz więc ochotę na pełen warzyw, lekko ostry i pożywny obiad, nasz indyk po seczuańsku będzie strzałem w dziesiątkę! Potrawa ta pozwoli Ci się na chwilę przenieść do odległych Chin i poczuć związane z tym niezwykłym krajem smaki i zapachy. To także świetne źródło składników odżywczych: m.in. białka, witaminy B12 czy beta-karotenu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
ryżu
|
300 g
|
mięsa z piersi indyka
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
3
|
łyżeczki sezamu
15 g
|
2
|
łyżki koncentratu pomidorowego
50 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
3
|
łyżeczki szczypiorku
15 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Imbir, czosnek i cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Warzywa oraz indyka kroimy w cienkie paski. Dodajemy na patelnię, podsmażamy przez 4-6 minut. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.
Dodajemy koncentrat oraz 100-150 ml wody. Dusimy do miękkości.
Podajemy z ryżem. Przed podaniem posypujemy sezamem i szczypiorkiem.