Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Indyk nadziewany szpinakiem, suszonymi pomidorami, serem sałatkowym z ziemniakami i kalafiorem

Indyk nadziewany szpinakiem, suszonymi pomidorami, serem sałatkowym z ziemniakami i kalafiorem

Szukasz nowego pomysłu na obiad? Indyk nadziewany szpinakiem, suszonymi pomidorami, serem sałatkowym z ziemniakami i kalafiorem sprawi, że na Twoim talerzu zadzieje się magia. Nudzie mówimy zdecydowane nie!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,73/5
(z 26 ocen)
Indyk nadziewany szpinakiem, suszonymi pomidorami, serem sałatkowym z ziemniakami i kalafiorem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

588 kcal Kalorie
50 g Białko
19 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
816 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
300 g
 mięsa z piersi indyka
50 g
 szpinaku
0,5
sztuki sera typu feta
100 g
2
sztuki suszonych pomidorów
40 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
250 g
 kalafiora
6
sztuk ziemniaków
420 g
5
opakowań jogurtu naturalnego
100 g
4
łyżeczki natki pietruszki
20 g
4
łyżeczki koperku
16 g
3
łyżeczki szczypiorku
15 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

588 kcal Kalorie
50 g Białko
19 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
816 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb termoobieg lub do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy olejem (połowa).

3

Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, układamy przyprawione ziemniaki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut w trybie termoobieg (lub 200 stopni, tryb góra-dół), aż ziemniaki będą miękkie i rumiane.

4

Na patelni z rozgrzanym olejem (połowa), smażymy posiekaną cebulę, czosnek i suszone pomidory. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do miękkości. Gotowy szpinak studzimy.

5

Pierś z indyka kroimy na sznycel, rozbijamy cienko tłuczkiem. Do środka nakładamy szpinak z serem i zawijamy w roladę.

6

Roladę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Roladę można dołożyć do piekących się ziemniaków.

7

Przygotowujemy sos: koperek, szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy. Zioła dodajemy do jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

8

Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez 5-7 minut.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.