Przepisy  Dania główne
 Mięso 
 Indyk nadziewany szpinakiem, suszonymi pomidorami, serem sałatkowym z ziemniakami i kalafiorem
      Indyk nadziewany szpinakiem, suszonymi pomidorami, serem sałatkowym z ziemniakami i kalafiorem
Szukasz nowego pomysłu na obiad? Indyk nadziewany szpinakiem, suszonymi pomidorami, serem sałatkowym z ziemniakami i kalafiorem sprawi, że na Twoim talerzu zadzieje się magia. Nudzie mówimy zdecydowane nie!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            300 g 
           
         | 
        
           
               mięsa z piersi indyka
             
                       | 
          
| 
           
            50 g 
           
         | 
        
           
               szpinaku
             
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              sztuki sera typu feta
             
                          
                100 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki suszonych pomidorów
             
                          
                40 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka cebuli
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              ząbki czosnku
             
                          
                12 g
               
                       | 
          
| 
           
            250 g 
           
         | 
        
           
               kalafiora
             
                       | 
          
| 
           
            6
           
         | 
        
           
              sztuk ziemniaków
             
                          
                420 g
               
                       | 
          
| 
           
            5
           
         | 
        
           
              opakowań jogurtu naturalnego
             
                          
                100 g
               
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              łyżeczki natki pietruszki
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              łyżeczki koperku 
             
                          
                16 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              łyżeczki szczypiorku
             
                          
                15 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki oleju rzepakowego
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli 
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb termoobieg lub do 200 stopni, tryb góra-dół.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy olejem (połowa).
Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, układamy przyprawione ziemniaki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut w trybie termoobieg (lub 200 stopni, tryb góra-dół), aż ziemniaki będą miękkie i rumiane.
Na patelni z rozgrzanym olejem (połowa), smażymy posiekaną cebulę, czosnek i suszone pomidory. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do miękkości. Gotowy szpinak studzimy.
Pierś z indyka kroimy na sznycel, rozbijamy cienko tłuczkiem. Do środka nakładamy szpinak z serem i zawijamy w roladę.
Roladę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Roladę można dołożyć do piekących się ziemniaków.
Przygotowujemy sos: koperek, szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy. Zioła dodajemy do jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez 5-7 minut.
Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.