Indyk nadziewany szpinakiem, suszonymi pomidorami, serem sałatkowym z ziemniakami i kalafiorem
Szukasz nowego pomysłu na obiad? Indyk nadziewany szpinakiem, suszonymi pomidorami, serem sałatkowym z ziemniakami i kalafiorem sprawi, że na Twoim talerzu zadzieje się magia. Nudzie mówimy zdecydowane nie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
mięsa z piersi indyka
|
50 g
|
szpinaku
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
2
|
sztuki suszonych pomidorów
40 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
250 g
|
kalafiora
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
5
|
opakowań jogurtu naturalnego
100 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
4
|
łyżeczki koperku
16 g
|
3
|
łyżeczki szczypiorku
15 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb termoobieg lub do 200 stopni, tryb góra-dół.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy olejem (połowa).
Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, układamy przyprawione ziemniaki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut w trybie termoobieg (lub 200 stopni, tryb góra-dół), aż ziemniaki będą miękkie i rumiane.
Na patelni z rozgrzanym olejem (połowa), smażymy posiekaną cebulę, czosnek i suszone pomidory. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do miękkości. Gotowy szpinak studzimy.
Pierś z indyka kroimy na sznycel, rozbijamy cienko tłuczkiem. Do środka nakładamy szpinak z serem i zawijamy w roladę.
Roladę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Roladę można dołożyć do piekących się ziemniaków.
Przygotowujemy sos: koperek, szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy. Zioła dodajemy do jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez 5-7 minut.
Smacznego!