Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Halloumi z sosem warzywnym i ryżem

Halloumi z sosem warzywnym i ryżem

Ser halloumi to pochodzący z Cypru specjał o wyrazistym smaku i wysokiej zawartości białka oraz wapnia. Jak wykorzystać go w kuchni? Postaw na nasz przepis na halloumi z sosem warzywnym i ryżem. To idealny wybór, gdy masz ochotę na bezmięsny i orzeźwiający obiad, który na chwilę przeniesie Cię na słoneczne cypryjskie wybrzeże. A składniki odżywcze? Poza białkiem i wapniem znajdziesz tu też moc potasu, folianów oraz przeciwutleniającego likopenu. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,60/5
(z 10 ocen)
Halloumi z sosem warzywnym i ryżem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

497 kcal Kalorie
23 g Białko
23 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
898 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
6
plastrów sera halloumi
150 g
70 g
 ryżu basmati
1
sztuka cukinii
200 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
opakowania passaty pomidorowej
350 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki bazylii suszonej
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

497 kcal Kalorie
23 g Białko
23 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
898 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Cukinię kroimy w talarki (można pokroić w kostkę przy dużej cukinii) natomiast paprykę kroimy w kostkę.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek podsmażamy do zarumienienia. Na patelnię dodajemy cukinię i paprykę, całość podsmażamy przez ok. 5 minut.

4

Po tym czasie dodajemy passatę, sól, pierz i bazylię, dokładnie mieszamy. Gdy sos zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika na średnią i całość dusimy bez przykrycia przez ok. 10 minut do miękkości warzyw.

5

Podczas duszenia warzyw wyciągamy patelnię grillową i grillujemy ser halloumi. Jeśli nie mamy patelni grillowej, możemy użyć zwykłej i podsmażyć ser na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.

6

Na talerz nakładamy ryż, sos z warzywami i plasterki grillowanego sera.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.