Halloumi z sosem warzywnym i ryżem
Ser halloumi to pochodzący z Cypru specjał o wyrazistym smaku i wysokiej zawartości białka oraz wapnia. Jak wykorzystać go w kuchni? Postaw na nasz przepis na halloumi z sosem warzywnym i ryżem. To idealny wybór, gdy masz ochotę na bezmięsny i orzeźwiający obiad, który na chwilę przeniesie Cię na słoneczne cypryjskie wybrzeże. A składniki odżywcze? Poza białkiem i wapniem znajdziesz tu też moc potasu, folianów oraz przeciwutleniającego likopenu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
plastrów sera halloumi
150 g
|
70 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
opakowania passaty pomidorowej
350 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Cukinię kroimy w talarki (można pokroić w kostkę przy dużej cukinii) natomiast paprykę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek podsmażamy do zarumienienia. Na patelnię dodajemy cukinię i paprykę, całość podsmażamy przez ok. 5 minut.
Po tym czasie dodajemy passatę, sól, pierz i bazylię, dokładnie mieszamy. Gdy sos zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika na średnią i całość dusimy bez przykrycia przez ok. 10 minut do miękkości warzyw.
Podczas duszenia warzyw wyciągamy patelnię grillową i grillujemy ser halloumi. Jeśli nie mamy patelni grillowej, możemy użyć zwykłej i podsmażyć ser na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
Na talerz nakładamy ryż, sos z warzywami i plasterki grillowanego sera.