Gyros z seitana
Gyros to tradycyjne greckie danie, które sprawi, że poczujesz lato na talerzu. Nasz przepis zakłada przygotowanie go w wegańskiej wersji – jako gyros z seitana. Połączenie pełnoziarnistej tortilli, świeżych warzyw, wyraziście doprawionego seitana i sosu na bazie jogurtu, cytryny i czosnku to prosta, ale efektywna kombinacja. Gyros dostarcza roślinnego białka, wapnia, błonnika pokarmowego i antyoksydantów – oprócz fantastycznego smaku jest więc pełnowartościowy i syci na długo. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki tortilli pełnoziarnistych
120 g
|
Seitan: |
|
0,5
|
opakowania seitana
75 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki słodkiej papryki
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Dodatki: |
|
50 g
|
miksu sałat
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
Sos: |
|
0,6
|
opakowania jogurtu roślinnego
100 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Seitan przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu lub używamy gotowego.
Kawałki seitaina podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez 5-7 minut na złoty kolor. Przyprawiamy przyprawami (oregano, czosnek, papryka, sól, pieprz).
W małej miseczce mieszamy składniki sosu: jogurt, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i sól.
Tortille smarujemy sosem, układamy kawałki warzyw i seitain. Zawijamy (tortille możemy podpiec na suchej patelni).