Gulasz z indyka z warzywami i kaszą pęczak
Gulasz z indyka z warzywami i kaszą pęczak to klasyczne jednogarnkowe danie, które sprawi, że z obiadem uporasz się raz-dwa. To również idealna potrawa dla wszystkich, którzy cenią sobie małą liczbę brudnych garnków. Szybko, łatwo i bezboleśnie — czy istnieje lepszy sposób na obiad?
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie pomidorów konserwowych
400 g
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
300 g
|
mięsa z piersi indyka
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
15
|
sztuk pieczarek
300 g
|
100 g
|
kaszy pęczak
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę pęczak przygotowujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, skrapiamy oliwą.
Warzywa kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej mięso z indyka. Do usmażonego indyka dodajemy warzywa i dusimy razem.
Gdy warzywa się uduszą, wszystko zalewamy pomidorami z puszki i gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie mięciutkie.
Wyłączamy ogień, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
Ugotowany gulasz przyprawiamy solą, pieprzem, ksylitolem, podajemy z kaszą.
Smacznego!