
Gulasz z indyka z grzybami i kaszą pęczak

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
500 g
|
mięsa z piersi indyka
|
30
|
sztuk grzybów
300 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
1,5
|
łyżki mąki pszennej
18 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
1
|
sztuka ziela angielskiego
1 g
|
1,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
4,5 g
|
200 g
|
kaszy pęczak
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso kroimy w kostkę o boku około 2-3 cm. Grzyby oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki – jeśli są duże, w ćwiartki lub plasterki. Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy w kostkę.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę na średniej mocy palnika. Wrzucamy pokrojone mięso i obsmażamy je ze wszystkich stron przez około 5 minut, aż kawałki się zrumienią, a soki zostaną w środku. Zdejmujemy mięso z patelni i odkładamy na talerz.
Na tę samą patelnię wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy na średniej mocy palnika przez około 5 minut, aż zmięknie i się zeszkli.
Dodajemy pokrojone grzyby i czosnek. Smażymy razem na średniej mocy palnika przez około 8-10 minut, aż grzyby puszczą wodę, a następnie odparują ją i lekko się zrumienią.
Z powrotem wkładamy obsmażone mięso do garnka z grzybami i cebulą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, suszony tymianek i słodką paprykę wedle uznania. Mieszamy.
Wlewamy bulion w takiej ilości, aby przykrył wszystkie składniki. Doprowadzamy do wrzenia na dużej mocy palnika.
Gdy gulasz się zagotuje, zmniejszamy moc palnika na małą i dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż mięso indyka będzie bardzo miękkie i soczyste.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z kilkoma łyżkami zimnej wody, aż uzyskamy gładką zawiesinę bez grudek.
Zdejmujemy pokrywkę z gulaszu. Wlewamy powoli zawiesinę z mąki, stale mieszając, aby sos zaczął gęstnieć. Gotujemy bez przykrycia jeszcze przez około 2-3 minuty, aż sos będzie miał pożądaną, gęstszą konsystencję.
Doprawiamy gulasz do smaku solą i pieprzem.
Gulasz podajemy z kaszą.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.