Gulasz wołowy z pieczarkami
Przepis idealny na chłodne dni? Postaw na rozgrzewający gulasz wołowy z pieczarkami! To świetna opcja na jesień oraz zimę i danie, które nie tylko rozgrzewa, ale także syci i dostarcza składników odżywczych niezbędnych dla układu odpornościowego. Jakich? Znajdziesz tu moc polifenoli, witaminy z grupy B, polifenole, witaminę D, beta-karoten czy cynk. Koniecznie wypróbuj i ciesz się klasycznym smakiem rozpływającego się w ustach gulaszu!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
400 g
|
polędwicy wołowej
|
|
8
|
sztuk pieczarek
160 g
|
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
|
2
|
łyżki mąki pszennej
24 g
|
|
2
|
szklanki bulionu
500 g
|
|
1,2
|
łyżki koncentratu pomidorowego
30 g
|
|
4
|
łyżeczki oleju
20 g
|
|
2
|
sztuki liści laurowych
2 g
|
|
1
|
sztuka ziela angielskiego
1 g
|
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
|
0,5
|
łodygi świeżego tymianku
2 g
|
Dodatki: |
|
|
100 g
|
kaszy pęczak
|
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę o boku około 2 cm. W misce obtaczamy mięso w mące pszennej, aby każdy kawałek był nią pokryty.
Olej (połowę) rozgrzewamy w garnku Na dużym ogniu, bardzo szybko i partiami (aby nie ostudzić garnka), obsmażamy kawałki polędwicy na złocisty kolor z każdej strony. Robimy to bardzo krótko, aby mięso się jedynie zamknęło – zajmuje to około 2-3 minuty na partię. Obsmażone mięso przekładamy na talerz i odkładamy na bok.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Podsmażamy w tym samym garnku co mięso przez chwilę, aż się zeszkli.
Do garnka z cebulą dodajemy obsmażone mięso. Posypujemy słodką i ostrą papryką, mieszamy i smażymy przez około 1 minutę, aż przyprawy uwolnią swój aromat.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy przez około 2 minuty.
Wlewamy bulion, tyle, aby całe mięso i cebula były przykryte. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy na dużym ogniu.
Zmniejszamy moc palnika na małą i gotujemy gulasz pod przykryciem. Dusimy go do momentu, aż mięso będzie miękkie i kruche, co zajmie nam maksymalnie 30-40 minut. Co jakiś czas mieszamy, aby mięso się nie przypaliło.
Pieczarki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju (połowa) na małej patelni na średnim ogniu przez około 8-10 minut, aż ładnie się zrumienią i odparuje z nich woda. Dodajemy do gulaszu.
Gulasz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Marchew obieramy i pozostawiamy w całości. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, w ilości mniej więcej dwa razy większej niż objętość marchwi. Wrzucamy marchew do wrzątku i gotujemy na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 15-20 minut, aż będzie miękka, ale nadal jędrna. Po ugotowaniu odcedzamy.
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Gotowy gulasz podajemy z kaszą i gotowaną marchewką. Dekorujemy tymiankiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.