Gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami
Dania jednogarnkowe to same zalety – zwłaszcza jeśli chodzi o ilość garnków do mycia i prostotę wykonania. Też tak uważasz? Gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami poleca się na obiad! Delikatne, rozpadające się w ustach mięso wołowe łączy się tu z mieszankę warzyw i przypraw, tworząc kompozycję pełną witamin, polifenoli i żelaza. Ten przepis to idealny pomysł na rodzinny obiad – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
wołowiny
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
1,6
|
szklanki bulionu
400 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni.
Dodajemy bulion, sól, pieprz, paprykę słodką i majeranek. Gotujemy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (1-1,5h).
Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i gotujemy jeszcze przez 20-30 min, aż warzywa będą miękkie.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz majerankiem.