Gulasz wołowy z kaszą
Szukasz przepisu na sycący gulasz? Kieruj się naszymi wskazówkami, a gulasz wołowy z kaszą nie tylko sprawi, że zapomnisz o głodzie, ale też przyjemnie rozgrzeje. Nasz przepis z kaszą pęczak, marchewką i czerwoną papryką pełną witaminy C wspiera metabolizm i zapewnia uczucie lekkości po jedzeniu. Stanowi dobrą propozycję dla całej rodziny. Możesz jeść zdrowo i konkretnie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
125 g
|
wołowiny rostbef
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
2
|
łyżki mąki pszennej
24 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
40 g
|
kaszy jęczmiennej pęczak
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso kroimy w grubszą kostkę, następnie dokładnie obtaczamy w mące.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, natomiast paprykę kroimy w kostkę.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone i starte warzywa i całość podsmażamy jeszcze przez max. 5 minut.
Do podsmażonych warzyw wlewamy bulion, rozprowadzamy koncentrat pomidorowy. Dodajemy sól, pieprz oraz paprykę wędzoną wedle własnego uznania. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 20-25 minut.
Gotowy gulasz przekładamy do miseczki i podajemy razem z kaszą.