Gulasz z warzywami i kaszą
Szukasz przepisu na klasyczny gulasz na bazie wołowiny? Nasz gulasz z warzywami i kaszą perlistą na pewno Ci posmakuje! Przygotowana według poniższych wskazówek potrawa, to fantastyczny kandydat na obiad dla całej rodziny, który nie tylko świetnie smakuje, ale dostarcza także wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
mięsa wołowego
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
2
|
łyżeczki papryki słodkiej
6 g
|
1
|
łyżeczka papryki ostrej
3 g
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
15
|
sztuk pieczarek
300 g
|
200 g
|
kaszy jęczmiennej
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka cebuli
110 g
|
4
|
sztuki marchewki
180 g
|
0,7
|
opakowania passaty pomidorowej
500 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
3
|
sztuki liści laurowych
3 g
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę.
Warzywa kroimy na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso. Przekładamy mięso do garnka.
Na tę samą patelnię dodajemy warzywa i paprykę w proszku, podsmażamy około 5 minut, przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, oraz bulion i passatę pomidorową.
Dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Po godzinie duszenia możemy zacząć gotować naszą kaszę, z którą podamy gulasz.