Gulasz z warzywami i kaszą

Gulasz z warzywami i kaszą

Szukasz przepisu na klasyczny gulasz na bazie wołowiny? Nasz gulasz z warzywami i kaszą perlistą na pewno Ci posmakuje! Przygotowana według poniższych wskazówek potrawa, to fantastyczny kandydat na obiad dla całej rodziny, który nie tylko świetnie smakuje, ale dostarcza także wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

20 min
Czas przygotowania
110 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Gulasz z warzywami i kaszą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

469 kcal Kalorie
33 g Białko
13 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
2097 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
400 g
 mięsa wołowego
2
sztuki papryki czerwonej
340 g
2
łyżeczki papryki słodkiej
6 g
1
łyżeczka papryki ostrej
3 g
1,5
szklanki bulionu warzywnego
375 g
15
sztuk pieczarek
300 g
200 g
 kaszy jęczmiennej
1
ząbek czosnku
6 g
1
sztuka cebuli
110 g
4
sztuki marchewki
180 g
0,7
opakowania passaty pomidorowej
500 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
3
sztuki liści laurowych
3 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

469 kcal Kalorie
33 g Białko
13 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
2097 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Pęczak płuczemy na sicie. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu. Możemy zacząć gotować kaszę nieco później, aby pozostała gorąca do podania.

2

Wołowinę kroimy w średnią kostkę o boku około 2 cm. Cebulę dymkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę kroimy w średniej grubości krótkie paski. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki.

3

Na dużej patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Wrzucamy wołowinę i obsmażamy ze wszystkich stron przez około 8–10 minut, aż lekko się zrumieni. Następnie przekładamy mięso do dużego garnka.

4

Na tę samą patelnię dodajemy cebulę dymkę, czosnek, marchew oraz pieczarki. Wsypujemy słodką paprykę oraz ostrą paprykę według uznania, mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż warzywa lekko się przyrumienią. Następnie przekładamy je do garnka z wołowiną.

5

Do garnka dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, bulion warzywny oraz passatę pomidorową. Całość mieszamy, zagotowujemy na dużym ogniu, następnie zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy częściowo i dusimy przez około 1-1,5 godziny, aż wołowina zmięknie i będzie kruche.

6

Pod koniec gotowania doprawiamy gulasz solą oraz pieprzem według uznania. Jeśli sos jest zbyt rzadki, gotujemy chwilę dłużej bez przykrycia, aby odparował; jeśli zbyt gęsty, dolewamy odrobinę gorącej wody.

7

Podajemy gulasz gorący razem z ugotowaną kaszą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera