
Gulasz drobiowy z ogórkiem kiszonym
Masz ochotę na gulasz, ale ograniczasz czerwone mięso? Z nami to żaden problem – wystarczy, że wypróbujesz nasz przepis na gulasz drobiowy z ogórkiem kiszonym, a przekonasz się, że ta wersja klasycznego dania jest równie pyszna co oryginał – a dodatkowo stanowi świetny sposób na zwiększenie ilości warzyw w jadłospisie.

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
11
|
sztuk ziemniaków
770 g
|
400 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
4
|
sztuki ogórków kiszonych
200 g
|
12
|
sztuk pieczarek
240 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka tymianku suszonego
3 g
|
1
|
łyżeczka kuminu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, kroimy w podobnej wielkości kostkę i gotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie.
Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem.
Cukinię, cebulę, paprykę i pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka, po chwili dodajemy przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy) pokrojone warzywa, smażymy przez 5-7 minut.
Dodajemy podgotowane ziemniaki, mieszamy.
Ogórki kroimy i dodajemy na patelnię, mieszamy. Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę rzadszej części gulaszu i energicznie mieszamy, dodajemy kolejne 2-3 łyżki i ponownie mieszamy. Tak rozrobiony jogurt dodajemy do całego gulaszu i podgrzewamy przez 2 minuty, ale uważamy, by nie doprowadzić potrawy do wrzenia po dodaniu jogurtu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, kuminem oraz tymiankiem suszonym. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.