Gulasz drobiowy z ogórkiem kiszonym
Masz ochotę na gulasz, ale ograniczasz czerwone mięso? Z nami to żaden problem – wystarczy, że wypróbujesz nasz przepis na gulasz drobiowy z ogórkiem kiszonym, a przekonasz się, że ta wersja klasycznego dania jest równie pyszna co oryginał – a dodatkowo stanowi świetny sposób na zwiększenie ilości warzyw w jadłospisie.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
11
|
sztuk ziemniaków
770 g
|
400 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
4
|
sztuki ogórków kiszonych
200 g
|
12
|
sztuk pieczarek
240 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka tymianku suszonego
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, kroimy w podobnej wielkości kostkę i gotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie.
Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem.
Cukinię, cebulę, paprykę i pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka, po chwili dodajemy przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy) pokrojone warzywa, smażymy przez 5-7 minut.
Dodajemy podgotowane ziemniaki, mieszamy.
Ogórki kroimy i dodajemy na patelnię, mieszamy. Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę rzadszej części gulaszu i energicznie mieszamy, dodajemy kolejne 2-3 łyżki i ponownie mieszamy. Tak rozrobiony jogurt dodajemy do całego gulaszu i podgrzewamy przez 2 minuty, ale uważamy, by nie doprowadzić potrawy do wrzenia po dodaniu jogurtu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz tymiankiem suszonym. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!