Gryczanka na mleku roślinnym z czekoladą, orzechami, bananem i malinami
Owsianka, jaglanka…a może gryczanka? Jeżeli klasyczne płatki zbożowe na mleku już Ci się znudziły, nasza gryczanka na mleku roślinnym z czekoladą, orzechami, bananem i malinami jest dla Ciebie. Wyrazisty smak kaszy gryczanej zaskakująco dobrze komponuje się ze słodkimi dodatkami. A całość tworzy kompozycję będącą super źródłem magnezu i cynku. Zastrzyk energii i dobre samopoczucie gwarantowane!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy gryczanej
|
4
|
sztuki daktyli
20 g
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
0,5
|
sztuki gorzkiej czekolady
50 g
|
1
|
łyżeczka masła orzechowego
10 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
200 g
|
malin
|
1
|
szklanka mleka roślinnego
250 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do rondelka wlewamy mleko roślinne i je gotujemy.
W momencie gdy mleko się zagotuje dodajemy kaszę gryczaną, posiekane daktyle i gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zacznie się rozklejać, a całość zacznie gęstnieć.
Gdy kasza się ugotuje, a całość zgęstnieje, dodajemy pokrojonego banana, masło orzechowe, maliny i pokruszoną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy.
Gotową gryczankę wykładamy do miski i posypujemy zmiksowanymi orzechami.
Smacznego!