Grillowany łosoś z ziołami i cytryną
Szukasz pomysłu na szybkie i smaczne danie, a co najważniejsze – pełne wartości odżywczych? Grillowany łosoś z ziołami i cytryną to świetny przepis na zdrowy obiad! Całość podkręca dodatek kurkumy do ryżu, który nadaje potrawie koloru i orientalnego smaku. Znajdziesz tu kwasy omega-3, błonnik pokarmowy, likopen, foliany i antyoksydanty – czyli moc wartości odżywczych na talerzu. Nie czekaj – wypróbuj!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
ryżu basmati
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
400 g
|
świeżego łososia
|
4
|
łyżki soku cytryny
24 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki posiekanego koperku
8 g
|
2
|
łyżeczki posiekanej natki pietruszki
10 g
|
Sałatka: |
|
150 g
|
szpinaku
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Do wody dodajemy kurkumę.
Rybę przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy posiekaną natką i koperkiem.
Grillujemy na rozgrzanym grillu przez 4-5 minut na stronę (czas grillowania zależy od grubości filetów).
Przygotowujemy sałatkę: sałatę i przekrojone pomidorki skrapiamy oliwą.
Na talerzu układamy ryż, rybę i sałatkę.