Grillowana pierś z kurczaka z sałatką i pieczywem
Jak połączyć zdrowie i przyjemność w trakcie sezonu grillowego? Nasza grillowana pierś z kurczaka z sałatką i pieczywem to idealny sposób na znalezienie złotego środka! Kurczak marynowany w ziołach, oliwie i occie to gwarancja świetnych doznań smakowych, a świeże warzywa — gwarancja sytości po posiłku. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, że grill wcale nie musi oznaczać porzucania zdrowej diety.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięso z piersi kurczaka
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
0,5
|
łyżki octu balsamicznego
5 g
|
50 g
|
sałaty
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżka octu balsamicznego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka kroimy w grubsze plastry. Marynujemy co najmniej 1 godzinę w oliwie, ziołach prowansalskich i occie balsamicznym.
Mięso solimy i grillujemy z obydwu stron.
W misce łączymy sałatę i pokrojone warzywa. Polewamy sosem z octu i oliwy.
Kurczaka podajemy z sałatką i pieczywem.