
Gotowana czerwona fasola po meksykańsku
Szukasz przepisu na wegetariański obiad? Gotowana czerwona fasola po meksykańsku sprawdzi się idealnie! Niezwykle pożywne, wysokobiałkowe nasiona fasoli, podane z dodatkiem ryżu, warzyw i mieszanki przypraw charakterystycznych dla kuchni tego środkowoamerykańskiego kraju, to świetna propozycja na łatwy w przygotowaniu posiłek, który spokojnie możesz zabrać ze sobą do pracy.

Kategorie












Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
240 g
|
fasoli czerwonej konserwowej
|
3
|
sztuki marchewki
240 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,4
|
opakowania kukurydzy konserwowej
90 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
2
|
łyżeczki suszonej kolendry
2 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Łodyżki kolendry również siekamy drobno. Marchewki kroimy w cienkie półplasterki, paprykę w cienkie paski.
Dodajemy pokrojoną marchew oraz paprykę, posypujemy oregano, kuminem, kolendrą i mieszamy. Podsmażamy przez kolejne 2 minuty.
W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i łodyżki kolendry. Smażymy 2 minuty na średnim ogniu, aż się zeszklą.
Dodajemy marchewkę i paprykę, posypujemy kuminem, suszoną kolendrą i oregano. Smażymy kolejne 2–3 minuty.
Dodajemy pomidory z puszki, liść laurowy, fasolę (bez zalewy) i kukurydzę. Wlewamy ok. 100 ml wody (tylko jeśli całość jest zbyt gęsta – zależnie od soku z pomidorów).
Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20–25 minut, aż warzywa będą miękkie, a sos lekko się zredukuje. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Podajemy z ugotowanym ryżem, posypując świeżymi listkami kolendry.