Gotowana czerwona fasola po meksykańsku
Szukasz przepisu na wegetariański obiad? Gotowana czerwona fasola po meksykańsku sprawdzi się idealnie! Niezwykle pożywne, wysokobiałkowe nasiona fasoli, podane z dodatkiem ryżu, warzyw i mieszanki przypraw charakterystycznych dla kuchni tego środkowoamerykańskiego kraju, to świetna propozycja na łatwy w przygotowaniu posiłek, który spokojnie możesz zabrać ze sobą do pracy.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
240 g
|
fasoli czerwonej konserwowej
|
3
|
sztuki marchewki
240 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,4
|
opakowania kukurydzy konserwowej
90 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
2
|
łyżeczki suszonej kolendry
2 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W garnku przez 2 minuty podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek oraz posiekane łodygi kolendry.
Dodajemy pokrojoną marchew oraz paprykę, posypujemy oregano, kuminem, kolendrą i mieszamy. Podsmażamy przez kolejne 2 minuty.
Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz kukurydzę, całość zalewamy 400 ml wody i dodajemy fasolę wraz z zalewą, mieszamy.
Gotujemy przez 25 minut. Po tym czasie doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy sok z limonki i mieszamy.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Sos podajemy z ryżem i listkami kolendry.