Gołąbki bez zawijania z ziemniaczkami i koperkiem
Nie masz cierpliwości do zawijania gołąbków w liście kapusty? Mamy dla Ciebie idealny przepis bez zawijania. Przekonaj się, jak szybko można go zrobić!
Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
kapusty białej
|
500 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
6
|
łyżeczek oleju rzepakowego
30 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
4
|
łyżki koncentratu pomidorowego
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
do podania: |
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
4
|
łyżeczki posiekanego koperku
16 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę drobno siekamy. Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Mieszamy: mięso, ryż, kapustę, cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Opcjonalnie doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania.
Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju (na średnim ogniu) przez kilka minut do zrumienienia z każdej strony.
Przekładamy do garnka, dodajemy: bulion warzywny oraz koncentrat pomidorowy, przyprawiamy według własnego smaku. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu 15-20 minut.
W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i przekrakajmy na połówki lub ćwiartki (w przypadku większych sztuk), przekładamy do garnka i zalewamy wodą ok. 2 cm ponad poziom ziemniaków. Gotujemy na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez do miękkości przez ok. 20 minut (czas liczony od zagotowania wody). Nakłuwamy widelcem i jeśli nadal są twarde, wydłużamy czas gotowania. Odcedzamy.
Gołąbki podajemy z sosem i ziemniakami. Posypujemy posiekanym koperkiem.