Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Gołąbki bez zawijania z ziemniakami

Gołąbki bez zawijania z ziemniakami

Nie masz cierpliwości do zawijania gołąbków w liście kapusty? Mamy dla Ciebie idealny przepis na fit gołąbki bez zawijania, podawane z ziemniakami i koperkiem. Przekonaj się, jak szybko można je zrobić!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,52/5
(z 44 ocen)
Gołąbki bez zawijania z ziemniakami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

497 kcal Kalorie
33 g Białko
15 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
658 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
150 g
 kapusty białej
500 g
 mięsa mielonego z indyka
1
sztuka jajka
56 g
100 g
 ryżu basmati
1
sztuka cebuli
80 g
6
łyżeczek oleju rzepakowego
30 g
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
4
łyżki koncentratu pomidorowego
100 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
3
łyżki bułki tartej
30 g

do podania:

6
sztuk ziemniaków
420 g
4
łyżeczki posiekanego koperku
16 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

497 kcal Kalorie
33 g Białko
15 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
658 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Cebulę drobno siekamy. Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3

Mieszamy: mięso, ryż, bułkę tartą, kapustę, cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Opcjonalnie doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania.

4

Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju (na średnim ogniu) przez kilka minut do zrumienienia z każdej strony.

5

Przekładamy do garnka, dodajemy: bulion warzywny oraz koncentrat pomidorowy, przyprawiamy według własnego smaku. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu 15-20 minut.

6

W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i przekrakajmy na połówki lub ćwiartki (w przypadku większych sztuk), przekładamy do garnka i zalewamy wodą ok. 2 cm ponad poziom ziemniaków. Gotujemy na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez do miękkości przez ok. 20 minut (czas liczony od zagotowania wody). Nakłuwamy widelcem i jeśli nadal są twarde, wydłużamy czas gotowania. Odcedzamy.

7

Gołąbki podajemy z sosem i ziemniakami. Posypujemy posiekanym koperkiem.

Szybkie i sycące gołąbki bez zawijania

Wielu osobom wydaje się, że gołąbki to jedno z najbardziej czasochłonnych do przygotowania dań kuchni polskiej. Być może, ale mowa tylko o tradycyjnej wersji. Dla naszych podopiecznych przygotowaliśmy sprawdzony i łatwyprzepis na gołąbki bez zawijania, które zrobisz... w zaledwie pół godziny! Nie potrzebujesz też długiej listy składników, aby je przygotować - bazą jest pełne białka mięso z indyka, ryż oraz oczywiście kapusta. A dla dopełnienia proponujemy ziemniaki posypane koperkiem, które dodają temu daniu sytości.

Idealne do pracy fit gołąbki bez zawijania

Pracowniczy lunch box powinien zawierać dania sycące i dobrze zbilansowane. Dokładnie takie są nasze gołąbki bez zawijania, które można przygotować na dwa dni. To idealna opcja dla osób zapracowanych, które często gotują na kilka dni, dzięki czemu oszczędzają sporo czasu. Koniecznie więc przetestuj ten przepis - zapewniamy, że zostanie z Tobą na długo!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera