Gołąbki bez zawijania z ziemniaczkami i koperkiem
Nie masz cierpliwości do zawijania gołąbków w liście kapusty? Mamy dla Ciebie idealny przepis bez zawijania. Przekonaj się, jak szybko można go zrobić!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
kapusty białej
|
500 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
6
|
łyżeczek oleju rzepakowego
30 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
4
|
łyżki koncentratu pomidorowego
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
do podania: |
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
4
|
łyżeczki posiekanego koperku
16 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gołąbki bez zawijania są prostsze w przygotowaniu niż te tradycyjne, dzięki czemu zaoszczędzisz nieco czasu. Zacznij od przygotowania garnka. Wlej do niego wodę. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jeżeli zastanawiasz się, jak smakują gołąbki bez zawijania przepis pokazuje, że ich skład jest podobny do gołąbków tradycyjnych. Po ugotowaniu ryżu wymyj kapustę. Dla wygody pokrój ją na mniejsze części i dopiero posiekaj.
Aby przepis na gołąbki bez zawijania udał się, potrzebna jest cebula. Umyj ją i obierz z łusek, a następnie drobno posiekaj.
Przygotuj miskę i włóż do niej mielone mięso z indyka. Skoro są to gołąbki siekane, dodaj ugotowany ryż oraz posiekaną kapustę i cebulę. Jajko wbij do pozostałych składników. Przypraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj masę, aby wszystko dobrze i równomiernie połączyło się ze sobą.
Jak zrobić gołąbki bez zawijania? W następnym kroku z powstałej masy uformuj klopsiki. Wyjmij patelnie i wlej na nią olej. Włącz palnik. Klopsiki wrzucaj na rozgrzany olej. Obsmaż je. Poprzewracaj trochę, aby z każdej strony zostały podsmażone.
Klopsiki na gołąbki bez zawijania przełóż do garnka. Wlej bulion warzywny i dodaj koncentrat pomidorowy. Przykryj garnek. Gołąbki gotuj na palniku ustawionym na niewielką moc przez ok. 15-20 minut.
Umyj ziemniaki. Obierz je cienko ze skórki. Weź kolejny garnek i wlej do niego wodę. Gotuj ziemniaki przez ok. 20 minut. Aby szybkie gołąbki bez zawijania nie ostygły, najlepiej gotuj ziemniaki w tym samym czasie. W razie potrzeby klopsiki możesz po prostu podgrzać.
Przygotuj talerze. Pomysł na gołąbki bez zawijania stanowi propozycję, która spełni oczekiwania całej rodziny. Podawaj je z ugotowanymi ziemniakami. Nie zapomnij o polaniu dania sosem, w którym dusiły się klopsiki. Umyj i posiekaj koperek. Posyp nim potrawę. Smacznego!