Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już 13.04.
04 h 19 m 31 s
Sprawdź ofertę.
Lead Banner Left

Gołąbki bez zawijania z ziemniaczkami i koperkiem

Nie masz cierpliwości do zawijania gołąbków w liście kapusty? Mamy dla Ciebie idealny przepis bez zawijania. Przekonaj się, jak szybko można go zrobić!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,85/5
(z 39 ocen)
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

497 kcal Kalorie
33 g Białko
15 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
658 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
300 g
 kapusty białej
500 g
 mięsa mielonego z indyka
1
sztuka jajka
56 g
100 g
 ryżu basmati
1
sztuka cebuli
80 g
6
łyżeczek oleju rzepakowego
30 g
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
4
łyżki koncentratu pomidorowego
100 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

do podania:

6
sztuk ziemniaków
420 g
4
łyżeczki posiekanego koperku
16 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

497 kcal Kalorie
33 g Białko
15 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
658 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Cebulę drobno siekamy. Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3

Mieszamy: mięso, ryż, kapustę, cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Opcjonalnie doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania.

4

Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju (na średnim ogniu) przez kilka minut do zrumienienia z każdej strony.

5

Przekładamy do garnka, dodajemy: bulion warzywny oraz koncentrat pomidorowy, przyprawiamy według własnego smaku. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu 15-20 minut.

6

W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i przekrakajmy na połówki lub ćwiartki (w przypadku większych sztuk), przekładamy do garnka i zalewamy wodą ok. 2 cm ponad poziom ziemniaków. Gotujemy na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez do miękkości przez ok. 20 minut (czas liczony od zagotowania wody). Nakłuwamy widelcem i jeśli nadal są twarde, wydłużamy czas gotowania. Odcedzamy.

7

Gołąbki podajemy z sosem i ziemniakami. Posypujemy posiekanym koperkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Lead Banner Right