Gołąbek z sosem pieczarkowym
Świetnie smakują z sosem pomidorowym albo dodatkiem octu, ale nie tylko! O czym mowa? Oczywiście o klasycznych polskich gołąbkach. Jeśli i Ty uwielbiasz gołąbki, ale masz ochotę przygotować je w wersji nieco bardziej kreatywnej, to mamy propozycję. A jest nią gołąbek z sosem pieczarkowym. Czyli wariacja na temat tradycji, a konkretnie: kasza jęczmienna zamiast ryżu wewnątrz. I sos pieczarkowy, zamiast pomidorowego na zewnątrz. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
kapusty włoskiej
|
150 g
|
kaszy jeczmiennej
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
sztuki pora
70 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
2
|
sztuki jaj
112 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
Sos: |
|
15
|
sztuk pieczarek
300 g
|
5,6
|
łyżki śmietanki
100 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, tryb góra-dół.
Przygotowujemy gołąbki. Kaszę gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Obieramy i ścieramy marchew, pietruszkę i seler. Siekamy cebulę, czosnek i por. Warzywa dusimy na patelni, na oliwie, aż zmiękną, następnie dodajemy je do ugotowanej kaszy.
Kaszę z warzywami przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszamy. Do przyprawionej masy wybijamy jajka i ponownie dokładnie mieszamy.
Z kapusty wycinamy głąb i ściągamy wierzchnie liście.
We wrzącej wodzie parzymy całą kapustę i ściągamy z niej kolejno liście, które są już miękkie i elastyczne, następnie je wyciągamy.
Ugotowane liście układamy na płasko, wkładamy do niego masę z kaszy i zawijamy w roladkę.
Zawinięte gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, pieprzem, koperkiem, zalewamy wodą do poziomu 3/4 gołąbka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C przez około 30 minut.
Przygotowujemy sos. Siekamy cebulę i czosnek, pieczarki kroimy w plastry. W rondelku rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej cebulę z czosnkiem.
Gdy cebula z czosnkiem się zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy, aż zmiękną.
Do uduszonych pieczarek dodajemy śmietankę, zagotowujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym.