Gofry z jajkiem sadzonym i awokado
Lubisz gofry? A czy wiesz, że równie dobrze, co w wersji “na słodko” smakują one w odsłonie wytrawnej? Wypróbuj nasz przepis na gofry z jajkiem sadzonym i awokado, żeby się o tym przekonać! Klasyczne połączenie awokado i jajka perfekcyjnie komponuje się z oryginalnym, puszystym gofrowym spodem, a dodatek płatków chili nadaje całości lekko ostrego smaku. Danie to sprawdzi się idealnie w roli pełnowartościowego śniadania lub kolacji, które na pewno zagoszczą w Twoim jadłospisie na dłużej!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
ciasto: |
|
2
|
sztuki jajka
112 g
|
1,2
|
szklanki mleka
300 g
|
15
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
225 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwy
15 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
dodatki: |
|
2
|
sztuki awokado
280 g
|
4
|
łyżki soku z cytryny
24 g
|
4
|
sztuki jajka
224 g
|
2
|
łyżeczki płatków chilli
10 g
|
16
|
sztuk pomidorków koktajlowych
320 g
|
80 g
|
rukoli
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki ciasta łączymy ze sobą aż powstanie jednolita masa. Gofry pieczemy w rozgrzanej gofrownicy według instrukcji ok 6-8 minut.
Awokado kroimy w paski i układamy na gofrze. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy chili, układamy rukolę.
Jajko smażymy na patelni z dodatkiem oliwy, posypujemy solą.
Jajko z płynnym żółtkiem układamy na rukoli, całość posypujemy pieprzem. Na wierzchu układamy pokrojone na połówki pomidorki.