Gofry twarogowe z sosem malinowym
Słodkie, puszyste, delikatne i pełne składników odżywczych…takie są nasze gofry twarogowe z sosem malinowym. Ich sekret? Właściwie są aż dwa: bo niepowtarzalny smak zawdzięczają twarogowi, zaś puszysta struktura to efekt dodatku piany z białek. Do tego kwaskowaty sos malinowy, ulubione sezonowe owoce i gotowe: genialny deser już na Ciebie czeka. Ale ostrzegamy: znika z talerza w ekspresowym tempie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,8
|
opakowania twarogu półtłustego
200 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
7,5
|
łyżki mąki pszennej
90 g
|
6
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
90 g
|
0,6
|
szklanki mleka
150 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
sos malinowy: |
|
9
|
łyżeczek erytrolu
45 g
|
100 g
|
malin
|
do podania: |
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki (oprócz białek jaj) na ciasto blendujemy na gładką masę.
W osobnym naczyniu ubijamy białka na pianę. Mieszamy delikatnie z wcześniej przygotowanym ciastem.
Ciasto wylewamy do dobrze nagrzanej gofrownicy.
Maliny i erytrol dusimy w garnku do uzyskania sosu malinowego.
Gofry podajemy z jogurtem i sosem.