Gofry twarogowe z sosem malinowym
Słodkie, puszyste, delikatne i pełne składników odżywczych…takie są nasze gofry twarogowe z sosem malinowym. Ich sekret? Właściwie są aż dwa: bo niepowtarzalny smak zawdzięczają twarogowi, zaś puszysta struktura to efekt dodatku piany z białek. Do tego kwaskowaty sos malinowy, ulubione sezonowe owoce i gotowe: genialny deser już na Ciebie czeka. Ale ostrzegamy: znika z talerza w ekspresowym tempie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
0,8
|
opakowania twarogu półtłustego
200 g
|
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
|
7,5
|
łyżki mąki pszennej
90 g
|
|
6
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
90 g
|
|
0,6
|
szklanki mleka
150 g
|
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
sos malinowy: |
|
|
9
|
łyżeczek erytrolu
45 g
|
|
100 g
|
malin
|
do podania: |
|
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz białek jaj) dokładnie blendujemy na gładką masę.
W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy je z przygotowanym wcześniej ciastem, aby masa pozostała puszysta.
Gofrownicę dobrze rozgrzewamy. Na mocno nagrzane płytki nakładamy porcję ciasta i równomiernie je rozprowadzamy.
Gofry twarogowe pieką się nieco dłużej niż tradycyjne — warto piec je kilka minut dłużej, aż będą równomiernie zarumienione z zewnątrz, a w środku pozostaną lekko wilgotne. Jeśli podczas próby uchylenia gofrownicy gofry nadal się przyklejają, nie otwieramy jej na siłę — czekamy, aż zaczną same delikatnie odchodzić od płytek.
W międzyczasie przygotowujemy sos: maliny i erytrol dusimy w garnku, aż owoce się rozpadną i powstanie gęstszy sos malinowy.
Upieczone gofry podajemy od razu, z jogurtem i sosem malinowym.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.