Gęsta, podwójnie soczewicowa zupa

Gęsta, podwójnie soczewicowa zupa

Idealna zupa na zimne dni? Gęsta, podwójnie soczewicowa zupa sprawdzi się perfekcyjnie! Ta cudownie sycąca zupa to świetne źródło białka, błonnika, a także ważnych dla odporności przeciwutleniaczy i cynku. To też świetny sposób, by się rozgrzać, gdy na zewnątrz pogoda nie zachęca do spacerów. Innymi słowy: jedzeniowy ekwiwalent ciepłego kocyka. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Gęsta, podwójnie soczewicowa zupa
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

461 kcal Kalorie
30 g Białko
13 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
1278 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
100 g
 zielonej soczewicy
100 g
 czerwonej soczewicy
1,4
sztuki ziemniaków
100 g
1
sztuka marchwi
80 g
1
sztuka cebuli
80 g
3
sztuki kiełbasek roślinnych Dobra Kaloria
135 g
3
szklanki bulionu warzywnego
750 g
1
sztuka liścia laurowego
1 g
1
sztuka ziela angielskiego
1 g
1
łyżeczka suszonej kolendry
1 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

461 kcal Kalorie
30 g Białko
13 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
1278 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ziemniaki, cebulę i marchew kroimy w kostkę.

2

Cebulę smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, smażymy przez chwilę.

3

Dodajemy marchew, ziemniaki, soczewice oraz bulion. Gotujemy do miękkości.

4

Podajemy z podsmażonymi kiełbaskami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?