Gazpacho
Lubisz kuchnię hiszpańską? Wypróbuj nasz przepis na gazpacho, czyli orzeźwiającą zupę wprost ze słonecznej Andaluzji. Jej sekret tkwi w połączeniu soczystych pomidorów i ogórka z wyrazistymi cebulą i czosnkiem oraz…rozmoczonym pieczywem. Do tego oliwa (najlepiej hiszpańska!), ocet winny, przyprawy i gotowe. Schłodzona zupa cudownie smakuje z kawałkami wyrazistego sera feta – i fantastycznie chłodzi w gorące, letnie dni. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki pomidora
320 g
|
1
|
sztuka ogórka świeżego
150 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
1
|
łyżka octu winnego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,8
|
szklanki wody
200 g
|
Do podania: |
|
0,5
|
sztuki sera typu Feta
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Możemy również użyć pomidorów z puszki.
Ogórka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Pieczywo obkrajamy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i namaczamy w zimniej wodzie przez kilka minut do namięknięcia.
Wszystkie przygotowane warzywa oraz namoczony chleb umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy oliwę z oliwek, ocet winny, sól i pieprz. Na koniec dolewamy zimną wodę i blendujemy całość na gładką masę. Wodę wlewamy stopniowo w czasie blendowania, w razie potrzeby zmniejszamy lub zwiększamy jej ilość, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Gotowe gazpacho wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby dobrze się schłodziło.
Schłodzone gazpacho podajemy z kawałkami sera.