Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Gazpacho

Gazpacho

Lubisz kuchnię hiszpańską? Wypróbuj nasz przepis na gazpacho, czyli orzeźwiającą zupę wprost ze słonecznej Andaluzji. Jej sekret tkwi w połączeniu soczystych pomidorów i ogórka z wyrazistymi cebulą i czosnkiem oraz…rozmoczonym pieczywem. Do tego oliwa (najlepiej hiszpańska!), ocet winny, przyprawy i gotowe. Schłodzona zupa cudownie smakuje z kawałkami wyrazistego sera feta – i fantastycznie chłodzi w gorące, letnie dni. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
130 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 8 ocen)
Gazpacho
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

549 kcal Kalorie
25 g Białko
28 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
1522 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
2
sztuki pomidora
320 g
1
sztuka ogórka świeżego
150 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g
1
łyżka octu winnego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,8
szklanki wody
200 g

Do podania:

0,5
sztuki sera typu Feta
100 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

549 kcal Kalorie
25 g Białko
28 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
1522 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Możemy również użyć pomidorów z puszki.

2

Ogórka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

3

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.

4

Pieczywo obkrajamy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i namaczamy w zimniej wodzie przez kilka minut do namięknięcia.

5

Wszystkie przygotowane warzywa oraz namoczony chleb umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy oliwę z oliwek, ocet winny, sól i pieprz. Na koniec dolewamy zimną wodę i blendujemy całość na gładką masę. Wodę wlewamy stopniowo w czasie blendowania, w razie potrzeby zmniejszamy lub zwiększamy jej ilość, aby uzyskać preferowaną konsystencję.

6

Gotowe gazpacho wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby dobrze się schłodziło.

7

Schłodzone gazpacho podajemy z kawałkami sera.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.