Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Frytki z batata z kurczakiem i sałatką

Frytki z batata z kurczakiem i sałatką

Frytki z ziemniaka to klasyk. Za to frytki z batata – nowa, pyszna moda. Czy wiesz jednak, że takie nowoczesne frytki na spokojnie przygotujesz bez wizyty w fast foodzie? Frytki z batata z kurczakiem i sałatką polecają się na obiad! To idealne danie dla tych, którzy poszukują pomysłu na zdrowe wersje ulubionych „niezdrowych” produktów. To też pomysł na obiad dla nawet największych niejadków – w końcu połączeniu słodkich batatów, soczystego kurczaka i orzeźwiającej surówki naprawdę trudno się oprzeć. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 1 ocen)
Frytki z batata z kurczakiem i sałatką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

551 kcal Kalorie
38 g Białko
18 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
490 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
200 g
 batata
150 g
 mięsa z piersi kurczaka
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
0,5
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
2
szczypty soli
0,5 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
1
sztuka ogórka zielonego
150 g
25 g
 miksu sałat

Sos:

2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżeczka miodu
12 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
łyżka octu winnego
10 g
1
łyżeczka musztardy
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

551 kcal Kalorie
38 g Białko
18 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
490 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Bataty myjemy, obieramy i kroimy w cienkie słupki. Następnie przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, sól oraz tymianek i dokładnie mieszamy.

3

Mięso układamy na sreberku. Posypujemy papryką słodką, solą i ziołami prowansalskimi. Następnie zawijamy w sreberku.

4

Na blaszcze do pieczenia wyłożonej papierem układamy bataty i mięso. Całość pieczemy przez ok. 30 minut. Po 20-25 minutach możemy sprawdzić, czy mięso jest już gotowe i odkryć sreberko, aby kurczak się przypiekł.

5

W misce układamy miks sałat, oraz pokrojonego ogórka. W małej miseczce mieszamy oliwę, sok z cytryny, ocet winny, musztardę oraz miód. Następnie gotowym dressingiem polewamy surówkę z ogórka.

6

Na talerz przekładamy gotowe frytki z batatów, mięso oraz surówkę z ogórka.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.