Frytki z batata z kurczakiem i sałatką
Frytki z ziemniaka to klasyk. Za to frytki z batata – nowa, pyszna moda. Czy wiesz jednak, że takie nowoczesne frytki na spokojnie przygotujesz bez wizyty w fast foodzie? Frytki z batata z kurczakiem i sałatką polecają się na obiad! To idealne danie dla tych, którzy poszukują pomysłu na zdrowe wersje ulubionych „niezdrowych” produktów. To też pomysł na obiad dla nawet największych niejadków – w końcu połączeniu słodkich batatów, soczystego kurczaka i orzeźwiającej surówki naprawdę trudno się oprzeć. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
batata
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
sztuka ogórka zielonego
150 g
|
25 g
|
miksu sałat
|
Sos: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
łyżka octu winnego
10 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Bataty myjemy, obieramy i kroimy w cienkie słupki. Następnie przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, sól oraz tymianek i dokładnie mieszamy.
Mięso układamy na sreberku. Posypujemy papryką słodką, solą i ziołami prowansalskimi. Następnie zawijamy w sreberku.
Na blaszcze do pieczenia wyłożonej papierem układamy bataty i mięso. Całość pieczemy przez ok. 30 minut. Po 20-25 minutach możemy sprawdzić, czy mięso jest już gotowe i odkryć sreberko, aby kurczak się przypiekł.
W misce układamy miks sałat, oraz pokrojonego ogórka. W małej miseczce mieszamy oliwę, sok z cytryny, ocet winny, musztardę oraz miód. Następnie gotowym dressingiem polewamy surówkę z ogórka.
Na talerz przekładamy gotowe frytki z batatów, mięso oraz surówkę z ogórka.