Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Francuskie paluchy z pesto

Francuskie paluchy z pesto

Chrupiąca przekąska z 3 składników? Mówisz i masz! Nasz przepis na francuskie paluchy z pesto sprawdzi się idealnie jako przekąska na wieczór filmowy albo coś na ząb, gdy nie masz ochoty na „pełen” posiłek. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie ciasta francuskiego, zielonego pesto i jajek. Czyli oryginalnego trio, tworzącego absolutnie pyszne połączenie, któremu trudno się oprzeć. P.S. – ta prosta przekąska smakuje najlepiej wyjęta prosto z piekarnika: ciepła i wręcz rozpływająca się w ustach. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,15/5
(z 13 ocen)
Francuskie paluchy z pesto
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

428 kcal Kalorie
7 g Białko
32 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
431 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie ciasta francuskiego
275 g
32
łyżeczki pesto zielonego
160 g
1
sztuka jaja kurzego
56 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

428 kcal Kalorie
7 g Białko
32 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
431 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, tryb góra-dół.

2

Blat możemy delikatnie oprószyć mąką. Rozkładamy ciasto francuskie i delikatnie rozwałkowujemy

3

Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy pesto, następnie dzielimy ciasto na cienkie paski, zaczynając krojenie od węższego boku. Przygotowane paski skręcamy w delikatną spiralę.

4

Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i układamy gotowe paluchy. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy całość przez ok. 15-20 minut do zezłocenia ciasta

5

W małej miseczce rozkłócamy jajko i smarujemy nim paluchy.

6

Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy całość przez ok. 15-20 minut do zezłocenia ciasta

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.