Focaccia z oliwkami, rozmarynem i skórką z cytryny
Masz ochotę na włoską przystawkę? Foccacia to aromatyczne ciasto z oliwkami, rozmarynem i skórką z cytryny. Przekonaj się o jej wyjątkowym smaku.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
25
|
łyżek mąki pszennej
300 g
|
7
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
105 g
|
10 g
|
drożdży świeżych
|
1
|
szklanka zimnej wody
250 g
|
4
|
szczypty soli
1 g
|
2
|
łyżeczki skórki z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
33,3
|
sztuki oliwek zielonych
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Focaccia to ciasto drożdżowe, dlatego przygotuj miskę i zacznij od przesiania mąki pszennej. Przesianą mąkę połącz z mąką pełnoziarnistą. Ustaw piekarnik na 220°C i włącz tryb góra/dół.
Pokrusz drożdże i wrzuć je do miski z mąką. Wlej wodę i dodaj sól. To prosty przepis na focaccię. Teraz po prostu zagnieć ciasto i odstaw je na 30 minut. Gdy upłynie wyznaczony czas, ponownie je zagnieć.
Przygotuj formę do pieczenia. Idealna byłaby z powłoką nieprzywierającą. Posmaruj jej powierzchnię połową oliwy z oliwek. Focaccia – przepis zakłada, żeby rozciągnąć ciasto w formie i odstawić je na 2 godziny w ciepłe miejsce. Możesz je wygodnie rozwałkować na stolnicy przed włożeniem do formy (blaszka 25 cm x 32 cm; można użyć innej dzięki czemu ciasto będzie cieńsze lub grubsze).
Oryginalna włoska focaccia nie może obyć się bez oliwy z oliwek. Polej ją pozostałą połową oliwy. Ciasto posyp rozmarynem.
Weź cytrynę i umyj ją. Zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach i również wyłóż na cieście. Focaccia z rozmarynem potrzebuje jeszcze oliwek. Dodaj je w całości lub ewentualnie przekrój na pół.
Co to jest focaccia? Jak widzisz, ciasto przygotowuje się podobnie jak na pizzę, ale nie dodaje się sosu pomidorowego i zbyt wielu dodatków. Doskonale sprawdza się jako przystawka lub dodatek do różnych dań. Focaccia przepis włoski już prawie zrealizowany.Wstaw foccacię do piekarnika i piecz przez 25-30 minut (do zezłocenia ciasta i suchego patyczka).
Focaccia z oliwkami najlepiej smakuje na ciepło, ale sprawdza się też w formie zimnej przekąski. Możesz zabrać ją do pracy, na wycieczkę lub piknik. Smacznego!