Focaccia z oliwkami, rozmarynem i skórką z cytryny

Focaccia z oliwkami, rozmarynem i skórką z cytryny

Masz ochotę na włoską przystawkę? Foccacia to aromatyczne ciasto z oliwkami, rozmarynem i skórką z cytryny. Przekonaj się o jej wyjątkowym smaku.

150 min
Czas przygotowania
180 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Focaccia z oliwkami, rozmarynem i skórką z cytryny
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

1712 kcal Kalorie
45 g Białko
39 g Tłuszcze
309 g Węglowodany
2810 mg Sód
26 g Błonnik

Składniki
25
łyżek mąki pszennej
300 g
7
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
105 g
10 g
 drożdży świeżych
1
szklanka zimnej wody
250 g
4
szczypty soli
1 g
2
łyżeczki skórki z cytryny
6 g
1
łyżeczka rozmarynu
3 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
33,3
sztuki oliwek zielonych
100 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

1712 kcal Kalorie
45 g Białko
39 g Tłuszcze
309 g Węglowodany
2810 mg Sód
26 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 150 min.
1

Focaccia to ciasto drożdżowe, dlatego przygotuj miskę i zacznij od przesiania mąki pszennej. Przesianą mąkę połącz z mąką pełnoziarnistą. Ustaw piekarnik na 220°C i włącz tryb góra/dół.

2

Pokrusz drożdże i wrzuć je do miski z mąką. Wlej wodę i dodaj sól. To prosty przepis na focaccię. Teraz po prostu zagnieć ciasto i odstaw je na 30 minut. Gdy upłynie wyznaczony czas, ponownie je zagnieć.

3

Przygotuj formę do pieczenia. Idealna byłaby z powłoką nieprzywierającą. Posmaruj jej powierzchnię połową oliwy z oliwek. Focaccia – przepis zakłada, żeby rozciągnąć ciasto w formie i odstawić je na 2 godziny w ciepłe miejsce. Możesz je wygodnie rozwałkować na stolnicy przed włożeniem do formy (blaszka 25 cm x 32 cm; można użyć innej dzięki czemu ciasto będzie cieńsze lub grubsze).

4

Oryginalna włoska focaccia nie może obyć się bez oliwy z oliwek. Polej ją pozostałą połową oliwy. Ciasto posyp rozmarynem.

5

Weź cytrynę i umyj ją. Zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach i również wyłóż na cieście. Focaccia z rozmarynem potrzebuje jeszcze oliwek. Dodaj je w całości lub ewentualnie przekrój na pół.

6

Co to jest focaccia? Jak widzisz, ciasto przygotowuje się podobnie jak na pizzę, ale nie dodaje się sosu pomidorowego i zbyt wielu dodatków. Doskonale sprawdza się jako przystawka lub dodatek do różnych dań. Focaccia przepis włoski już prawie zrealizowany.Wstaw foccacię do piekarnika i piecz przez 25-30 minut (do zezłocenia ciasta i suchego patyczka).

7

Focaccia z oliwkami najlepiej smakuje na ciepło, ale sprawdza się też w formie zimnej przekąski. Możesz zabrać ją do pracy, na wycieczkę lub piknik. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.