Filet z piersi kurczaka z porem, zieloną fasolką i ziemniakami

Filet z piersi kurczaka z porem, zieloną fasolką i ziemniakami

Filet z piersi kurczaka z porem, zieloną fasolką i ziemniakami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polubią go zarówno dorośli, jak i dzieci — nawet największe niejadki! To też dobra opcja na przemycenie pysznych, zielonych warzyw do jadłospisu…i to w posiłku, którego przygotowanie zajmie Ci  5 minut. Pozostałą pracę wykona za Ciebie piekarnik. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 20 ocen)
Filet z piersi kurczaka z porem, zieloną fasolką i ziemniakami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

501 kcal Kalorie
43 g Białko
8 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
118 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
300 g
 mięsa z piersi kurczaka
1
sztuka pora
140 g
400 g
 zielonej fasolki
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
łyżeczka tymianku
3 g
7
sztuk ziemniaków
490 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

501 kcal Kalorie
43 g Białko
8 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
118 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą (połowa).
Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (tryb góra dół) przez 40-50 minut, aż będą miękkie.

2

Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy szypułki i gotujemy 5-7 minut z przyprawami, solą, pieprzem i erytrolem.

3

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i skrapiamy pozostałą oliwą.

4

Myjemy pora i siekamy w drobne paski.

5

W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie pora, następnie pierś z kurczaka i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem (200 stopni, tryb góra-dół), przez około 20-25 minut.

6

Mięso podajemy z warzywami i ziemniakami. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.