Filet z piersi kurczaka z porem, zieloną fasolką i ziemniakami
Filet z piersi kurczaka z porem, zieloną fasolką i ziemniakami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polubią go zarówno dorośli, jak i dzieci — nawet największe niejadki! To też dobra opcja na przemycenie pysznych, zielonych warzyw do jadłospisu…i to w posiłku, którego przygotowanie zajmie Ci 5 minut. Pozostałą pracę wykona za Ciebie piekarnik. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
400 g
|
zielonej fasolki
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą (połowa).
Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (tryb góra dół) przez 40-50 minut, aż będą miękkie.
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy szypułki i gotujemy 5-7 minut z przyprawami, solą, pieprzem i erytrolem.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i skrapiamy pozostałą oliwą.
Myjemy pora i siekamy w drobne paski.
W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie pora, następnie pierś z kurczaka i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem (200 stopni, tryb góra-dół), przez około 20-25 minut.
Mięso podajemy z warzywami i ziemniakami. Smacznego!