 
      Filet z piersi kurczaka z porem, zieloną fasolką i ziemniakami
Filet z piersi kurczaka z porem, zieloną fasolką i ziemniakami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polubią go zarówno dorośli, jak i dzieci — nawet największe niejadki! To też dobra opcja na przemycenie pysznych, zielonych warzyw do jadłospisu…i to w posiłku, którego przygotowanie zajmie Ci 5 minut. Pozostałą pracę wykona za Ciebie piekarnik. Smacznego!
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            300 g 
           | 
               mięsa z piersi kurczaka
             | 
| 
            1
           | 
              sztuka pora  
             
                140 g
               | 
| 
            400 g 
           | 
               zielonej fasolki 
             | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                10 g
               | 
| 
            2
           | 
              ząbki czosnku 
             
                12 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka tymianku
             
                3 g
               | 
| 
            7
           | 
              sztuk ziemniaków
             
                490 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka erytrolu
             
                5 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli 
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą (połowa).
Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (tryb góra dół) przez 40-50 minut, aż będą miękkie.
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy szypułki i gotujemy 5-7 minut z przyprawami, solą, pieprzem i erytrolem.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i skrapiamy pozostałą oliwą.
Myjemy pora i siekamy w drobne paski.
W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie pora, następnie pierś z kurczaka i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem (200 stopni, tryb góra-dół), przez około 20-25 minut.
Mięso podajemy z warzywami i ziemniakami. Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        