Faszerowane piersi z kurczaka
Szukasz pomysłu na niebanalne wykorzystanie kurczaka na obiad? Przepis na faszerowane piersi z kurczaka sprawdzi się idealnie! Ich sekret to chrupiąca papryka i rozpływający się w ustach ser – a to wszystko owinięte soczystą, dobrze doprawioną piersią z kurczaka. Roladki polecamy podawać z grillowanymi warzywami oraz żytnim chlebem razowym. Danie bogate jest w białko, wapń, witaminę C. likopen i błonnik pokarmowy – i z pewnością na długo zapewni Ci sytość. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
175 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
plastry sera gouda
30 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu czarnego
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
Dodatki: |
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
6
|
sztuk pomidorków koktajlowych
120 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozpalamy grill tradycyjny, jeśli chcemy skorzystać z piekarnika, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, tryb grill i korzystamy ze środkowego rusztu.
Mięso przecinamy na płaskie plastry, w razie potrzeby delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Paprykę kroimy w paski.
W przypadku sera w kawałku ścieramy go na tarce o grubych oczkach, jeśli mamy ser w plasterkach lub już starty, pomijamy ten krok.
Mięso posypujemy przyprawami oraz startym serem, na jednym końcu plastra układamy paski papryki i zawijamy roladkę. Gotową roladkę spinamy wykałaczkami i smarujemy musztardą.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, dodajemy oliwę oraz zioła prowansalskie, dokładnie mieszamy.
Warzywa oraz mięso przekładamy na tacki grillowe i grillujemy wszystko razem przez ok. 20-25 minut, obracając mięso i warzywa co kilka minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie i nacinamy mięso, aby zobaczyć, czy ma jasny kolor w środku. W razie potrzeby przedłużamy czas grillowania o kilka minut. W przypadku skorzystania z piekarnika czas pieczenia jest podobny.
Gotowe warzywa i roladki przekładamy na talerz i podajemy z pieczywem.