Fajitas z kurczakiem, ryżem, fasolą i zieloną papryką na parze

Fajitas z kurczakiem, ryżem, fasolą i zieloną papryką na parze

Fajitas to charakterystyczne danie tzw. kuchni Tex-Mex, czyli amerykańskiej tradycji kulinarnej inspirowanej daniami z gorącego Meksyku. W naszej wersji fajitas z kurczakiem, ryżem, fasolą i papryką na parze posmakują wszystkim, którzy lubią wyraziste, lekko ostre smaki. Nie wierzysz? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis, a fajitas na stałe zagoszczą w Twojej kuchni!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,75/5
(z 16 ocen)
Fajitas z kurczakiem, ryżem, fasolą i zieloną papryką na parze
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

464 kcal Kalorie
27 g Białko
7 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
406 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
300 g
 mięsa z piersi kurczaka
200 g
 ryżu basmati
240 g
 fasoli czerwonej konserwowej
1
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
2
sztuki zielonej papryki
340 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
sztuka cebuli
80 g
3
ząbki czosnku
18 g
0,2
opakowania jogurtu greckiego
80 g
1
łyżeczka kuminu
2 g
1
łyżeczka tymianku
3 g
1
garść kolendry świeżej
4 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

464 kcal Kalorie
27 g Białko
7 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
406 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i skrapiamy oliwą z oliwek.

3

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy ciepłą wodę, wykładamy na nie mięso.

4

Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół przez około 20 minut.

5

Cebulę, czosnek i paprykę kroimy. Kolendrę siekamy.

6

W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone warzywa.

7

Do podsmażonych warzyw dodajemy odcedzoną fasolę, kukurydzę i dusimy przez chwilę.

8

Wlewamy pomidory z puszki i gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i kolendrą.

9

Gotowe fajitas podajemy z ryżem, pokrojonym kurczakiem, jogurtem i posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.