Fajitas z kurczakiem, ryżem, fasolą i zieloną papryką na parze
Fajitas to charakterystyczne danie tzw. kuchni Tex-Mex, czyli amerykańskiej tradycji kulinarnej inspirowanej daniami z gorącego Meksyku. W naszej wersji fajitas z kurczakiem, ryżem, fasolą i papryką na parze posmakują wszystkim, którzy lubią wyraziste, lekko ostre smaki. Nie wierzysz? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis, a fajitas na stałe zagoszczą w Twojej kuchni!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
200 g
|
ryżu basmati
|
240 g
|
fasoli czerwonej konserwowej
|
1
|
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
|
2
|
sztuki zielonej papryki
340 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu greckiego
80 g
|
1
|
łyżeczka kuminu
2 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i skrapiamy oliwą z oliwek.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy ciepłą wodę, wykładamy na nie mięso.
Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół przez około 20 minut.
Cebulę, czosnek i paprykę kroimy. Kolendrę siekamy.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone warzywa.
Do podsmażonych warzyw dodajemy odcedzoną fasolę, kukurydzę i dusimy przez chwilę.
Wlewamy pomidory z puszki i gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i kolendrą.
Gotowe fajitas podajemy z ryżem, pokrojonym kurczakiem, jogurtem i posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego!