Drobiowe pulpeciki w marchewkowym sosie

Drobiowe pulpeciki w marchewkowym sosie

Pulpeciki to idealny pomysł na lekkostrawny obiad, który posmakuje zarówno starszym, jak i trochę młodszym członkom rodziny. Tak naprawdę potrzeba jedynie odrobiny kreatywności i chęci, by takie pulpeciki stały się nie tylko pożywne, ale też naprawdę pyszne i atrakcyjne. Przykład? Drobiowe pulpeciki w marchewkowym sosie! Lekko słodki marchewkowy sos świetnie łączy się tu z mielonym mięsem z indyka i tradycyjnymi kopytkami. A efektem jest pełnowartościowy posiłek, który zniknie z talerza w okamgnieniu (i bez marudzenia). Smacznego!

35 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,60/5
(z 5 ocen)
Drobiowe pulpeciki w marchewkowym sosie
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

579 kcal Kalorie
36 g Białko
18 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
1400 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
125 g
 mięsa mielonego z indyka
1
łyżka bułki tartej
10 g
1
szklanka bulionu warzywnego
250 g
2
sztuki marchewki
160 g
1
sztuka pietruszki
50 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,2
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,2
opakowania kopytek
100 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

579 kcal Kalorie
36 g Białko
18 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
1400 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 35 min.
1

Mięso mielone mieszamy z bułką tartą i formujemy małe pulpeciki.

2

Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy oraz ścieramy na tarce, na grubych oczkach.

3

Bulion zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pulpeciki, starte warzywa oraz przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok. 20-25 minut.

4

Wyłączamy palnik. Gotowe pulpeciki wyjmujemy z bulionu.

5

Do bulionu dodajemy jogurt i oliwę, następnie całość blendujemy na gładką masę.

6

Kopytka przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

7

Kopytka podajemy z sosem i pulpecikami. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.