![Drobiowe pulpeciki w marchewkowym sosie](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/12/22194922/Pulpeciki-w-marchewkowym-sosie-.jpg)
Drobiowe pulpeciki w marchewkowym sosie
Pulpeciki to idealny pomysł na lekkostrawny obiad, który posmakuje zarówno starszym, jak i trochę młodszym członkom rodziny. Tak naprawdę potrzeba jedynie odrobiny kreatywności i chęci, by takie pulpeciki stały się nie tylko pożywne, ale też naprawdę pyszne i atrakcyjne. Przykład? Drobiowe pulpeciki w marchewkowym sosie! Lekko słodki marchewkowy sos świetnie łączy się tu z mielonym mięsem z indyka i tradycyjnymi kopytkami. A efektem jest pełnowartościowy posiłek, który zniknie z talerza w okamgnieniu (i bez marudzenia). Smacznego!
![Drobiowe pulpeciki w marchewkowym sosie](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/12/22194852/pulpeciki-1.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
125 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
łyżka bułki tartej
10 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,2
|
opakowania kopytek
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso mielone mieszamy z bułką tartą i formujemy małe pulpeciki.
Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy oraz ścieramy na tarce, na grubych oczkach.
Bulion zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pulpeciki, starte warzywa oraz przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok. 20-25 minut.
Wyłączamy palnik. Gotowe pulpeciki wyjmujemy z bulionu.
Do bulionu dodajemy jogurt i oliwę, następnie całość blendujemy na gładką masę.
Kopytka przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kopytka podajemy z sosem i pulpecikami. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.