Dorsz z dynią i ziemniakami
Nie wiesz jak zwiększyć ilość ryb w jadłospisie? Przygotowany według naszego przepisu dorsz z dynią i ziemniakami to idealne rozwiązanie Twojego problemu! Danie to, nie tylko dostarcza mnóstwa wartościowych składników odżywczych, ale jest także świetną propozycją dla wszystkich tych, którzy na co dzień nie przepadają za smakiem ryb. Wypróbuj koniecznie, a nawet największy niejadek pokocha ten pyszny obiad!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
dorsza
|
11
|
sztuk ziemniaków
770 g
|
500 g
|
dyni
|
20
|
sztuk pomidorków koktajlowych
400 g
|
2
|
sztuki cebuli czerwonej
160 g
|
4
|
ząbki czosnku
24 g
|
0,3
|
sztuki cytryny
20 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni w trybie góra-dół.
Ziemniaki i dynię kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek siekamy.
Rybę posypujemy solą i pieprzem.
Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania, polewamy oliwą, sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem, papryką, mieszamy. Pieczemy przez 40 minut.
Wyjmujemy naczynie z piekarnika, dodajemy pomidorki i dorsza. Na rybie układamy plasterki cytryny. Wkładamy do piekarnika na 12-15 minut. Smacznego!