
Domowy majonez light
Majonez to niezastąpiony element Świąt Wielkanocnych i nie tylko. Oto przepis na domowy majonez, który przygotujesz w mgnieniu oka za pomocą blendera. Jest smaczny i co najważniejsze dużo zdrowszy od produktów dostępnych na sklepowych półkach.

Kategorie













Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
45
kcal
Kalorie
5
g
Białko
2
g
Tłuszcze
2
g
Węglowodany
155
mg
Sód
Składniki
1
|
sztuka jajka
56 g
|
1,3
|
opakowania serka wiejskiego
250 g
|
1,5
|
łyżeczki musztardy dijon
15 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
45
kcal
Kalorie
5
g
Białko
2
g
Tłuszcze
2
g
Węglowodany
155
mg
Sód
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Jajko gotujemy na twardo
2
Jeszcze ciepłe obieramy i wkładamy do wysokiej miski
3
Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy tak długo, aż uzyskamy gęstą i jednolitą konsystencję
4
Przyprawiamy wedle uznania
5
Jeżeli smak przez musztardę będzie „za ostry” możemy dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
