Domowe spaghetti
Klasyczne danie kuchni włoskiej – domowe spaghetti w wersji z makaronem bezglutenowym z mięsem mielonym i pomidorami, posypane parmezanem. Idealne na sycący i wartościowy obiad, który znakomicie zastąpi znane wszystkim spaghetti z pszenicznym makaronem.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu spaghetti
|
200 g
|
mięsa mielonego z kurczaka
|
2
|
sztuki pomidorów
320 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżki parmezanu
20 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka suszonej bazylii
4 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, podsmażamy chwilę, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze chwilę.
Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na kawałki. Pomidory dodajemy do mięsa i dusimy na średnim ogniu, aż woda odparuje i sos zgęstnieje.
Do gotującego sosu dodajemy suszoną bazylię i oregano.
Na talerze z makaronem nakładamy sos i dekorujemy parmezanem. Pyszne domowe spaghetti jest gotowe. Smacznego!