Domowe spaghetti

Domowe spaghetti

Klasyczne danie kuchni włoskiej – domowe spaghetti w wersji z makaronem bezglutenowym z mięsem mielonym i pomidorami, posypane parmezanem. Idealne na sycący i wartościowy obiad, który znakomicie zastąpi znane wszystkim spaghetti z pszenicznym makaronem.

20 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,70/5
(z 43 ocen)
Domowe spaghetti
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

530 kcal Kalorie
33 g Białko
23 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
325 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu spaghetti
200 g
 mięsa mielonego z kurczaka
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżki parmezanu
20 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka suszonej bazylii
4 g
1
łyżeczka oregano suszonego
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

530 kcal Kalorie
33 g Białko
23 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
325 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu produktu.

2

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę, podsmażamy chwilę do zrumienienia (ok. 1-2 minut).

4

Dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze chwilę (do ok. minuty).

5

Na patelnię dodajemy mięso, dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki. Doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania. Smażymy do momentu, aż będzie gotowe (nie będzie miało widocznych śladów różowego, surowego mięsa).

6

Gdy mięso jest gotowe, dodajemy pomidory z puszki, dokładnie mieszamy i dusimy dalej na średnim ogniu (bez przykrycia), aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Jeśli odparuje zbyt dużo płynu i sos jest zbyt gęsty, dolewamy odrobinę gorącej wody do uzyskania rzadszej konsystencji.

7

Sos doprawiamy bazylią oraz oregano według własnego uznania, gotujemy całość jeszcze przez chwilę, aby danie nabrało aromatu przypraw.

8

Makaron polewamy przygotowanym sosem z mięsem. Na koniec całość posypujemy startym parmezanem.

Pyszne domowe spaghetti od Respo

W Respo lubimy proste, smaczne i zdrowe przepisy, czego przykładem jest domowe spaghetti. Jego przygotowanie to zaledwie 20 minut, a zyskujemy dobrze zbilansowane, pełne białka danie. Bo spaghetti na diecie jest dobrym pomysłem! Nie musisz rezygnować z makaronu, aby zrzucić niechciane kilogramy. W Respo pokazujemy, że redukcja jest możliwa, bez rezygnacji ze smacznych i sycących potraw.

Spaghetti domowe - szybkie, pyszne i proste!

Zdrowy i sycący obiad, czyli nasze domowe spaghetti uwielbiane przez podopiecznych Respo. To posiłek świetny również dla osób, które nie przepadają za gotowaniem, ponieważ jego przygotowanie jest i szybkie, i łatwe. Również same składniki są szeroko dostępne. Nie trzeba więc wyszukanych składników, aby przygotować pełen białka i dobrze zbilansowany posiłek. Właśnie to lubią nasi podopieczni!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera