Domowe spaghetti

Domowe spaghetti

Klasyczne danie kuchni włoskiej – domowe spaghetti w wersji z makaronem bezglutenowym z mięsem mielonym i pomidorami, posypane parmezanem. Idealne na sycący i wartościowy obiad, który znakomicie zastąpi znane wszystkim spaghetti z pszenicznym makaronem.

20 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,59/5
(z 27 ocen)
Domowe spaghetti
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

516 kcal Kalorie
33 g Białko
22 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
318 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu spaghetti
200 g
 mięsa mielonego z kurczaka
2
sztuki pomidorów
320 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżki parmezanu
20 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka suszonej bazylii
4 g
1
łyżeczka oregano
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

516 kcal Kalorie
33 g Białko
22 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
318 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

2

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, podsmażamy chwilę, aż cebula się zeszkli.

4

Dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze chwilę.

5

Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem.

6

Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na kawałki. Pomidory dodajemy do mięsa i dusimy na średnim ogniu, aż woda odparuje i sos zgęstnieje.

7

Do gotującego sosu dodajemy suszoną bazylię i oregano.

8

Na talerze z makaronem nakładamy sos i dekorujemy parmezanem. Pyszne domowe spaghetti jest gotowe. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.